Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Giriş Tarihi: 23.4.2013 15:52
(d. 20 Kasım 1940, İstanbul), Türk oyuncu ve eski milletvekili.

Ediz Hun, 1940 yılında İstanbul Cihangir'de Adnan – Neşvet çiftinin tek çocukları olarak Alman Hastanesi'nde dünyaya geldi.

Çerkez olan babası makine mühendisi, rumeli (Macaristan) göçmeni olan annesi ise felsefe öğretmeniydi.

İstanbul'da Avusturya Lisesi orta okulunu bitirdi ve Atatürk Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra dört sene Almanya'daki Würzburg Üniversitesi'ne Diş hekimliği tahsiline devam etti.

Son sınıftayken yaz tatili için ailesinin yanına İstanbul'a geldiğinde 1963 yılında Ses dergisinin açtığı yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Aynı yıl Nevzat Pesen'in yönetiminde Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit'le başrolünü oynadığı "Genç Kızlar" adlı filmle sinemaya başladı. Kısa süre içinde romantik jön olarak Yeşilçam'ın aranılan oyuncuları arasına girdi. 1970'li yılların ortalarından itibaren başlayan seks filmleri furyasında yer almayarak 12 yılda 130 film yaptıktan sonra sinemayı bıraktı.

3 Ocak 1973'te THY hostesi Berna Hanım'la evlendi. 1974'te kızı Bengü, 1981'de oğlu Burak dünyaya geldi.

Türk sineması krize girince 1976'da ailece Norveç'e gitti. Oslo ve Trondheim üniversitelerinde biyoloji ve çevre bilimleri fakültesinde eğitim aldı. 1981'de Türkiye'ye geri döndü ve matbaa kurarak ticaret hayatına atıldı. Türk sinemasının ve Yeşilçam'ın unutulmaz aktörlerindendir.

1985'te Orhan Aksoy'un TRT adına yönettiği 'Acımak' adlı dizisinde başrolü oynadı. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Turizm, Mahalli İdareler ve Avrupa Topluluğu Bölümleri Öğretim Görevlisi olarak öğretmenlik yaptı.

Bu görevini 18 Nisan 1999'da Anavatan Partisi'nden İstanbul milletvekili seçilinceye kadar sürdürdü. 1999-2002 yılları arasında ANAP milletvekilliği yapmıştır. 1991-93 yıllara arasında Çevre Bakanlığı Bakanlık Baş Danışmanı ve İstanbul Çevre İl Müdürlüğü görevini üstlendi. 1996 Çevre Bakanlığı'ndaki görevinden istifa etti ve 'Doğal Dengenin Korunması' konularında yurtiçi ve dışında konferanslar verdi...

Ediz Hun'a 24 kasım 2011 de ikinci uluslararası Malatya film festivali'nde yaşam boyu başarı ödülü ve onur ödülü verildi. Ediz Hun, halen Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Turizm ve Otelcilik Bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır.

Filmografi

2011 - Anadolu Kartalları
2005 - Asla Unutma
2005 - Azize
2004 - Paydos
2004 - Yadigar
2001 - Şöhret Sandalı
1997 - Unutmadım
1997 - İlk Aşk
1995 - Gökkuşağı
1985 - Acımak
1976 - Aman Karım Duymasın
1974 - Garip Kuş
1974 - Yüz Liraya Evlenilmez
1974 - Gariban
1973 - Ağlıyorum
1973 - Aşkımla Oynama
1973 - Şüphe
1973 - Güllü Geliyor Güllü
1973 - Karateci Kız
1973 - Soyguncular
1972 - Gülüzar
1972 - Zehra
1972 - Çile
1972 - Tanrı Misafiri
1972 - Sezercik Aslan Parçası
1972 - Asi Kalpler
1972 - Ayrılık
1971 - Yumurcağın Tatlı Rüyaları
1971 - Yarın Ağlayacağım
1971 - Ayşecik Bahar Çiçeği
1971 - Hayatım Senindir
1971 - Güllü
1971 - Mavi Eşarp
1971 - Gönül Hırsızı
1971 - Bütün Anneler Melektir
1971 - Seni Sevmek Kaderim
1971 - Fadime Cambazhane Gülü
1971 - Yağmur
1971 - Bir Genç Kızın Romanı
1970 - Tatlı Meleğim
1971 - Kezban Roma'da
1970 - Ankara Ekspresi
1970 - Kalbimin Efendisi
1970 - Kader Bağlayınca
1970 - Yaban Gülü
1970 - Söz Müdafanın
1970 - Yuvasız Kuşlar
1969 - Ateşli Çingene
1969 - Sonbahar Rüzgarları
1969 - Uykusuz Geceler
1969 - Yaralı Kalp
1969 - Gülnaz Sultan
1969 - Kahraman Delikanlı
1969 - Kanlı Aşk
1969 - Öldüren Aşk
1969 - Ölmüş Bir Kadının Mektupları
1969 - Son Mektup
1969 - Sen Bir Meleksin
1968 - Ömrümün Tek Gecesi
1968 - Hicran Gecesi
1968 - Aşkım Günahımdır
1968 - Gönüllü Kahramanlar,1968
1968 - Sabah Yıldızı
1968 - Ana Hakkı Ödenmez
1968 - Kadın Asla Unutmaz
1968 - Gözyaşlarım
1968 - Yuvana Dön Baba
1968 - Gül ve Şeker
1967 - Samanyolu
1967 - Ayrılsak da Beraberiz
1967 - Kelepçeli Melek
1967 - Sinekli Bakkal
1967 - Bir Soförun Gizli Defteri
1967 - Yaprak Dökümü
1967 - Kaderim Ağlamak Mı
1967 - Nemli Dudaklar
1967 - Sevda
1967 - İlk Aşkım
1967 - Yarın Çok Geç Olacak
1967 - Sözde Kızlar
1967 - Ömrümce Ağladım
1966 - Beş Fındıkçı Gelin
1966 - Çamaşırcı Güzeli
1966 - Eli Maşalı
1966 - Erkek Severse
1966 - Affet Sevgilim
1966 - Allahaısmarladık
1966 - Severek Döğüşenler
1966 - İhtiras Kurbanları
1966 - Bar Kızı
1966 - Kucaktan Kucağa
1966 - Altın Küpeler
1965 - Elveda Sevgilim
1965 - Sevgili Öğretmenim
1965 - Son Kuşlar
1965 - Üç Kardeşe Bir Gelin
1965 - Vahşi Gelin
1965 - Seven Kadın Unutmaz
1965 - Bir Gönül Oyunu
1965 - Tehlikeli Adımlar
1965 - Hıçkırık
1964 - Beş Şeker Kız
1964 - Gençlik Rüzgarı
1964 - Öksüz Kız
1964 - Bir İçim Su
1964 - Ahtapotun Kolları
1964 - Affetmeyen Kadın
1964 - Gecelerin Kadını
1964 - Mualla
1963 - Genç Kızlar
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Ediz Hun
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz