Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul'da 600 bin Malatyalı

Çağın trendi marka yaratma konusunda iddialı illerimizin başında Malatya geliyor. Malatya hem siyasette, hem de ekonomide bu özelliğini iyi kullanan bir il...
İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'den Turgut Özal'a siyaset dünyasındaki Malatyalılar'ın etkinliği, bugün sadece kayısıyı bir markaya dönüştürerek değil, ekonominin bir çok alanında önemli işler yapan işadamlarıyla da sürdürüyor. İstanbul, Malatyalılar için önemli. İstanbul'daki Malatyalılar'ın tarihi bir hayli eskiye uzanıyor. Son elli yıllık göç bunu hızlandırsa da asıl tanışma 200 yıl önceye dayanıyor. Bu nedenle Malatyalıların İstanbul'da köklü bir geçmişleri var.
Bu köklü geçmişe sahip Malatyalılar, 1985 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın girişimleriyle Malatya Eğitim Vakfı'nı kurdular. O günden bugüne ciddi çalışmalar yürüten Eğitim Vakıf'ı 600 bine ulaşan İstanbullu Malatyalı'yı tek çatı altında toplamayı başardı... Kurucuları ve onur üyeleri arasında kimler yok ki... Turgut Özal, Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Necdet Öztorun, Prof. Dr. Mesut Parlak, Eski Jandarma Komutanı Adnan Doğu, Hüsnü Doğan, Hasan Celal Güzel, Müfit Yetkin, Metin Emiroğlu ve Muammer Şahin... En önemli çalışmaları eğitim. Vakıf, bu amacı gerçekleştirmek için, İstanbul-Malatya arasında bir köprü kurmaya, zengin işadamlarını öğrencilerle buluşturmaya büyük çaba harcıyor. Malatya Eğitim Vakfı Genel Başkanı Mustafa Başdemir, bu çabanın önemli olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: "Her sene bin öğrenciye burs veriyoruz. 15 okul yaptırdık. Her Malatyalı için bir öğrenci okutmak farzdır. Eğitim bizi kalkındıracak. Başka türlü biz AB'ye giremeyiz."
Mustafa Baydemir, sadece burs değil okul açma konusunda da Vakıf'ın önemli işler yaptığını söylüyor: "Malatya'da 21 ilkokul, 9 lise ve bir kız öğrenci yurdu, İstanbul'da ise 3 okul, bir kız öğrenci yurdu yaptırdık. Ama eğitime bunlar yetmez daha çok şeyler yapmamız gerekiyor."
Malatya Eğitim Vakfı'nın asıl işlevinin bölgeye yatırım yapmak olduğunu vurgulayan Baydemir, ilginç bir noktaya dikkat çekiyor: "1985 yılına kadar Malatya'da üç fabrika vardı. Şimdi, Malatya'da 600 fabrika var. Bu nedenle Malatya artık göç veren değil, göç alan bir şehir oldu."
Baydemir, yönetim olarak önlerindeki en önemli hedefin Özal adına bir üniversite kurmak olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Yenibosna'daki arsanın tahsisi için başvuru yaptık. Yazışmalarımız devam ediyor. Özal'ın adının akademik dünyada sonsuza dek yaşamasını arzu ediyoruz. Böylece vefa borcumuzu bir nebze de olsa ödeyeceğiz."
Malatya'nın diğer ünlüleri; tiyatro ve sinema dünyasından Kemal Sunal, Kenan Işık, İlyas Salman, türkücü Belkıs Akkale, Selahattin Alpay, Selçuk-Rana Alagöz, işadamları Ahmet Çalık, Hasan Süzer, Hayrettin Yelkikanat, Malatyaspor Başkanı Hikmet Tanrıverdi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA