Zeytinin bir Akdeniz bitkisi olduğunu ve Adıyaman'da zeytinciliğin giderek geliştiğinin altını çizen Kıyas; "Adıyaman, hem Güneydoğu bölgesinde hem de Akdeniz ikliminin kesiştiği bir noktada bulunduğu için burada zeytin üretimi rahatlıkla yapılabilmektedir. Çiftçilerimiz özellikle verimsiz, eğimli ve işe yaramayan arazi alanlarını, zeytinlik alan olarak kullanmaya başladılar. Zeytinlik alanlar geliştikçe buna bağlı olarak zeytin işleme tesisleri de ilimizde işlemeye başladı. Şu anda, ilimizde Kahta Merkez Organize Sanayi Bölgelerinde ve diğer yerlerde, tesislerden 3 tanesi aktif ve 7 tane ise zamanlı çalışmaktadır" dedi.
Adıyaman'daki zeytin tesislerinden kaliteli bir zeytinyağı elde ettiklerini belirten Kıyas, "Zeytinden yağlık yapmak isteyen çiftçiler, zeytinlerini alıp bu tesislere getirerek belli bir ücret karşılığında yağlık yapmaktadır. Ya da tesisler, belli bir ücret karşılığında, çiftçilerin zeytinlerini alıp yağ yapmaktadırlar. Tesislerimizde, gerek soğuk sıkım gerekse de riviera dediğimiz natürel yağlar çıkmaktadır. Hem Zeytin İşleme Tesisleri hem de zeytin alanlarımız geliştikçe şehirde salamura zeytin gibi birçok yan zeytin işleme tesisleri de kurulmaya başlandı bakıma bağlı olarak 5 kilo zeytinden ortalama bir kilo zeytinyağı çıkmaktadır" dedi.
Çiftçilere, zeytin bakımı ve beslemesi konusunda teknik destek verdiklerini dile getiren Kıyas, "Çiftçilerimizin zeytinlik alanlarının ve bahçelerinin oluşturulması konusunda İl Müdürlüğümüze talepleri arttı. Biz zeytin bahçelerimizin tespiti, kontrol altına alınması, burada çiftçilerimizin eğitim düzeyleri ve bilinçlerinin artması yönünde bir çalışma yapıyoruz. Bu yıl, Sincik ilçemizde 5 bin adet zeytin fidanı dağıtımı yapıldı. Zeytinde çeşit, fidan seçimi veya zeytinden yağ çıkarılması konusunda bakım besleme ilgili çiftçilere teknik destek veriyoruz" diye konuştu.