Lezzetin peşinde geçen bir ömür

Antalya'nın yerli markası, et restoranı denilince ilk akla gelen işletmelerden Turgay Et'in hem şarküterisine hem de restoranına konuk olduk. Mutfağına girip aşçı yamaklığı bile yaptık

Giriş Tarihi: 31.1.2016
Lezzetin peşinde geçen bir ömür
Antalya turizmin gelişmesi, yanında gastronomiyi de geliştirmeye başladı. Bunun ilk adımları piyazcılar, şiş köfteciler ile atıldıktan sonra peşinden balık ve et restoranları geldi. Tabi et restoranlarının öncüsü denildiği zaman akla hemen Turgay Et geliyor. Turgay Gülel Antalya'ya tatile gelen ve bu kentte yaşayanların bildiği bir dönemin en ünlü 5 yıldızlı otellerinin aşçıbaşılarından biri.

SABAH AKDENİZ MUTFAĞA GİRDİ


SABAH Akdeniz'in haberin mutfağından çıkıp Turgay Et ve Tugay Şarküteri'nin mutfağına girerek lezzete lezzet katılan noktada sohbetimizi yaptık. Turgay Gülel'in 35 yıllık meslek yaşamında benzersiz lezzetler yaratma ve bu lezzetleri Antalyalılarla buluşturma isteği ile birleşerek Turgay Et ve Şarküteri'yi ortaya çıkardığına bu sohbette tanık olduk. Turgay Et sayesinde dünyanın en lezzetli etlerinin ve pişirme tekniklerinin kullanıldığı Arjantin Mutfağı'nı tatmak için binlerce kilometre yol katetmenize gerek yok. Antalya'da 'et restoranı' denince ilk akla gelen isim olan Turgay Et, damak tadınızın yanı sıra zengin mutfağı ile sağlıklı beslenmenize de fırsat sunuyor.

TOROSLARIN LEZZETİ


Torosların doğal ortamında yetişen sağlıklı hayvanlardan alınan etler, orijinal Arjantin ve Amerikan restoranlarına özel pişirme teknikleriyle birleşerek, farklı bir sunum, en az katkı maddesi ve maksimum ustalık ile sunuluyor. Turgay Gülel, baba mesleğine dönerken 35 yılı aşkın tecrübesini de Antalyalılar ile paylaştığını söylüyor.

EVE GELEN MİSAFİRLER

Turgay usta sohbetimizde, "Bizde öncelik temizlik, tazelik ve sağlıktır. Bir de eti işlemek, et ile ateşin dengesini sağlamak çok önemli. Misafirlerimiz lezzetin ne demek olduğunu çok iyi biliyorlar. Biz de onların damak tadına uygun lezzetleri hazırlayıp sunmak için özen gösteriyoruz. Gerçekten et Türk kültüründe eskilerden beri yer alan protein kaynağı. Bizim de tek keyfimiz misafirlerimizin memnuniyetidir. Dikkat ederseniz hep misafir kelimesini konuşuyorum. Bunun nedeni, konuklarımızı ev ortamının verdiği rahatlık ve temizlikle ağırlamaktır" diyerek iş prensiplerini özetliyor.

KAVURMALI YUMURTA ENFES

Turgay Et ve Şarküteri'de sabah kahvaltısının keyfini tarif edecek kelimeyi bulmak mümkün değil. Sabah kahvaltısı ile başlayıp öğlen Turgat Et'teki yemekli sohbetimiz ile mutfağı yakından gördük, aşçı yamaklığı bile yaptık. Yalnız unutmadan söylemekte fayda görüyorum, sahanda kavurmalı yumurtayı mutlakta tatmalısınız.

ŞARKÜTERİDE YOK YOK

Turgay Gülel sadece et restoranı ile değil Turgay Şarküteri ile de Antalyalılara hizmet veriyor. Her yörenin en meşhur ve en kaliteli ürünleri burada toplanmış. Bu ürünler arasında neler yok ki. Türkiye'nin en özel kaliteli taş kırması soğuk sızma zeytinyağları, hakiki üreticiden getirilmiş özel Ezine, Kars ve Trakya Kaşarı, Bergama ve Erzincan tulumu, İsli Çerkes peyniri, Hellim ve ithal peynir çeşitleri, Trabzon tereyağı, işkembe tereyağı, keçi tereyağı, Boşnakların isli kuru eti, pastırma, sucuk, salam çeşitleri, füme et, Ege ve Marmara'dan 21 çeşit zeytin, Çubuk ve Gedelek turşuları, Turgay Şarküteri reçel ve pekmezleri, Rize'den Anzer ve kestane balı, Bitlis ve Erzurum kara kovanbalı. Kayseri el mantısı, fındık helvası, Manda, keçi, koyun süt ve yoğurdu, Erdek, Mudanya, Dikili ve Burhaniye soğuk sızma zeytinyağları, Ankara Çubuk yöresinin özel turşuları, Elmalı'nın karın tuzlu - tuzsuz tereyağı, Kayseri pastırması Turgay Şarküteri'deki zengin çeşitlerden bazıları. Listeyi saymakla bitirmem mümkün değil.

TURGAY'DAN ÖZEL TÜYO

Sohbetimizin sonuna geldiğimizde Turgay usta, bazı tüyolar da verdi. İyi etin peşinde Brezilya'dan Avustralya'ya, Arjantin'den Fransa'ya kadar birçok farklı ülkeye giden Turgay Gülel, "Etleri en lezzetli olan ülkeler Güney Amerika, Avustralya ve Japonya. Özellikle Japonya bu konuda çok ileri seviyede. Avrupa sunumda başarılı, Türkiye'de ise ustalık üst seviyede" diyor. Hayatının 35 yılını et sektörüne adayan Gülel, etin favori bölümlerini ise dana etinde bonfile ve t-bone, kuzu etinde ise küşleme yani kuzunun bonfilesi olarak açıkladı. Son not olarak aktarmak istediğim bir konu var. Yemekten sonra masanıza getirilen Afyon lokumu görünümündeki malzemeyi ağzınıza atmayın. Çünkü onlar ellerinizi silmek için peçeteymiş. Aman dikkat!
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Lezzetin peşinde geçen bir ömür
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
BİZE ULAŞIN