Amasya'nın Göynücek ilçesinde eşine az rastlanır bir miras yatıyor. Göynücek ilçesine bağlı Ilısu köyüne de adını veren kaynak suyu, yıl boyu 26 derecelik sıcaklığıyla dikkat çekiyor. Şifa kaynağı olduğu düşünülen kaynak suyu, taş su kanalları ile tüm köyü gezdikten sonra Romalılar döneminden kalma kaplıca veya hamam benzeri bir yapıdaki havuzda toplanıyor. Turizme henüz kazandırılmamış Çermik suyu ve Roma Kaplıcası, göreni hayrete düşürüyor.
Amasya'nın Göynücek ilçesine bağlı Ilısu köyünde köyün ortasında termal su çıkıyor. Suyun sıcaklığı ise yaz kış hiç değişmiyor, hep 26 derece sıcaklığında. Köyü adeta komple gezen su, Roma döneminden kalma kaplıcayı andıran bir yapıda toplanıyor. Yaraları çabucak iyileştirdiğine inanılan suda süs balıkları da yüzüyor.
Milattan Sonra 3'üncü yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildiği düşünülen kaplıca benzeri yapı, günümüzde hala ana hatlarını koruyor. Roma döneminden sonra Bizans Döneminde varlığının koruduğu anlaşılan Ilısu Köyü'nün 1097 yılında Danişmendliler tarafından fetih edilerek İslam hâkimiyetine girmiş olduğu ve Geldikalan Nahiyesine bağlı bir köy olduğu biliniyor. Danişmentliler tarafından fethedildikten sonra Afşar, Ulus, Doğanlu, Akcakoyunlu, Bayındır gibi Türkmen Kabillerince defalarca imar görmesine rağmen köyde bulunan çermik ve kaplıca yapısı varlığını korudu.
Köylüler, yıl boyu 26 derece olan çermik suyunun ve Roma döneminden kaldığı düşünülen kaplıcanın değerlendirilmesini ve turizme kazandırılmasını istiyor.