ALMANYA at eti skandalı ile çalkalanırken, Berlin ve Leipzig kentlerinden alınan numunelerin ikisinde at ve domuz etine rastlanmasının ardından döner imalatçıları, “İçimizdeki kara koyunları atalım” açıklamasında bulundu. Berlin Brandenburg Türk Alman İşadamları Derneği Başkanı ve döner imalatçısı Remzi Kaplan, “Önce içimizdeki kara koyunları temizlemeliyiz. Bunlara dönere ihanet etme şansı vermemeliyiz. Sıkı denetimden yanayız” diye konuştu.\n\n
“İĞNEYİ KENDİMİZE”\n\nBİREYSEL hata ve yanlışların genele mal edilmemesi gereğine de dikkat çeken Kaplan, iki numunede yüzde 7 oranında domuz eti çıkmasını kınadığını ifade etti. Kaplan, “Ancak döner popüler olduğu için ön yargı da var” dedi. MÜSİAD Berlin 2. Başkanı ve döner imalatçısı Hasan Babur de “İğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batıralım” şeklinde görüş belirtti. Babur, yıllardır döner sektöründe bir temizliğe, arınmaya ihtiyaç olduğunu belirttiklerini söyledi.\n\n
“BİLMİYORUM DEMEYELİM”\n\nDÖNERE domuz eti karıştıranların ihanet içinde olduklarını dile getiren Babur, “Kimse ben bilmiyorum, fark etmedim demesin. O zaman bildiğiniz yerlerden et veya döner alın. Sağlıklı denetim şartlarında iş yapın. Bilmemek bahane değil” şeklinde konuştu. Babur, döneri mercek altına alanların ise fasfood sektörünü, sosis ve diğer et ve ete dayalı ürün satanların da denetlenmesini istedi.\n\n
“GENELE MÂL ETMEYELİM”\n\nAVRUPA Türk Döner İmalatçıları Derneği (ATDID) Başkanı Tarkan Taşyumruk, “Hangi firma, imalatçı, kesimhane, hangi satıcı bu ise karıştıysa o açıklanmalı, cezası verilmeli. Ancak bir büfede çıkan hatayı dönere mal etmek sektöre zarar veriyor. Almanya’daki skandal akıl almaz boyutlarda. Milyarlarca euro söz konusu ama hemen döner ileri sürüldü. Dikkatleri başka yöne çekme çabası söz konusu” diye konuştu.\n\n \n\n \n\n
MESUT HASTÜRK / BERLIN