Almanya’nın Köln kentinde iki yılda bir düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından olan Anuga’ya Türkiye bu yıl 239 firma ile katılıyor. 186 firma İstanbul Sanayi ve Ticaret Odası bünyesinde fuarda yer alırken, 53 firma da bireysel olarak fuara katılıyor. Türk firmalara başta çevirmenlik olmak üzere çeşitli hizmetler sunan İstanbul Sanayi ve Ticaret Odası Baskan Yardımcısı Dursun Topçu, iki yıl önceki Anuga fuarına 146 firma ile katıldıklarını bildirerek, firma sayısı artısında bu yıl rekor bir sayıya ulaştıklarını söyledi.\n\n
“BÜYÜK BİR FIRSAT”\n\nTopçu, en az 100 firmanın daha fuara katılmak istediğini, ancak yer yokluğu nedeniyle bunların katılamadıklarını belirtti. Türk firmalarının işlenmiş ve organik gıdalara bu yıl fuarda ağırlık verdiklerini anlatan Topçu, bu ürünlere dış pazar bulmak için fuarın büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. Türkiye’de gıda sektörünün yükselen bir sektör olduğunu belirten Topçu, dünya nüfusunun sürekli arttığını hatırlatarak, bu nedenle gıdaya talebin de buna bağlı olarak arttığını söyledi.\n\n
ÖZ KAYSERİ PASTIRMA\n\nAVRUPA’NIN önde gelen pastırma üreticilerinden Öz Kayseri Pastırma, Anuga fuarına üçüncü kez katılıyor. Şirketin sabini Hilmi Selçuk, fuara yeni müşteri bulmaktan çok tanıtım ve imaj için katıldıklarını söyledi. Selçuk, bu yıl Anuga’da pastırma cips, pastırmalı sürme peynir ile pastırmalı tost peyniri ürünlerini ilk kez tanıttıklarını bildirdi. Bundan 16 yıl önce, 1997 yılında Wiesbaden’da kurulmuş Öz Kayseri Pastırma, ürünlerini bütün Avrupa Birliği ülkelerine pazarlıyor.\n\n
DOSTLAR GRUBU\n\nHAZIR döner üreten Dostlar Grubu firması, Anuga fuarına bu yıl ilk kez katılıyor. 1999 yılında Schiffweiler’da kurulmuş olan firma, fuarda pişirildikten sonra dondurulmuş döner ürününü tanıtıyor. Şirketin yöneticilerinden Murat Babataş, daha önce bu ürünlerini Milano’daki fuarda tanıttıklarını ve büyük ilgi gördüğünü söyledi. Dönerin şokla dondurulduğunu bildiren Babataş, mikro dalga fırında ısıtılan dönerin lezzetinden bir şey kaybetmediğini belirtti.\n\n
AKSER DÖNER\n\nDUİSBURG’DAN hazır döner üreticisi Akser Döner, bu yıl Anuga’da 13 yeni ürününü tanıttı. Şirketin genel müdürü Nihat Serindik, bu ürünleri arasında ağırlıklı olarak köfte burger ile ızgara sosislerin yer aldığını bildirdi. Helal et gıda pazarının gittikçe büyüdüğünü belirten Nihat Serindik, domuz eti olmadığı için herkesin rahatlıkla yiyebileceği ızgara et ürünleri ürettiklerini dile getirdi. Serindik, Almanların da ürünlerine güvenip tercih ettiklerini vurguladı.\n\n
ÖZ YÖREM\n\nAĞIRLIKLI olarak süt ürünleri üreten Öz Yörem şirketi, fuara Avrupa ekibiyle katılıyor. İkinci kez Anuga’da yer alan Öz Yörem, yufka, baklava, kara kovan balı, Trabzon tereyağı ile sohbet sucuk ürünlerini ilk kez tüketicilerin beğenisine sundu. Şirketin yöneticilerinden Mustafa Demirdaş, Avrupa’da ve dünyada giderek helal ürün pazarının büyüdüğünü belirterek, Balkanlarda yaşayan Müslümanlar ile Arap ülkelerinin kendileri için önemli pazarlar olduğunu da sözlerine ekledi.\n\n
MARMARA BİRLİK\n\nZEYTİN üreticisi Marmara Birlik de Köln’de düzenlenen Anuga fuarına katılan firmalar arasında yer alıyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Hidamet Asa, yeni ürünleri tanıtma ve müşterilerle buluşmak için Anuga’nın büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Hidamet Asa, zeytin çikolata, kahvaltı sosu ve hediyelik zeytin ürünlerinin bu yıl Anuga fuarında sundukları yeni ürünleri arasında yer aldığını belirtti.\n\n
BAKTAT\n\nBAKTAT’IN sahiplerinden Mustafa Baklan, 1992 yılından beri Anuga fuarında yer aldıklarını bildirerek, yeni müşteri kazanmak ve mevcut müşterileriyle buluşmak için fuarların önemli bir fırsat olduğunu söyledi. 52 ülkeye satış yaptıklarını bildiren Baklan, Avrupalıların damak tatlarına uygun ürünlere ağırlık verdiklerini belirtti. Bir Japon profesörün, şalgamı kolaya rakip olarak nitelediğini anlatan Baklan, bundan yola çıkarak, şalgam pazarlamasını artıracaklarını söyledi.\n\n
SERA\n\nKURUYEMİŞ, reçel ve zeytin üreticisi Sera firması, Anuga fuarına 1984 yılından beri katılıyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı İhsan Köserecep, kuruyemişlerini yeni ambalajlarla sunduklarını, ayrıca yeni reçel ürünlerini de Anuga’da tanıttıklarını bildirdi. İşlenmemiş zeytini zeytinyağı içinde satışa sunduklarını ve bunda hiçbir katkı maddesi bulunmadığını belirten Köserecep, Turgutlu’da yeni bir fabrika kurduklarını, kuruyemişte liderliği yeniden kazanacaklarını söyledi.\n\n
YAYLA\n\nALMANYA’DAKİ en eski süt ve et ürünleri üreticilerinden Yayla, Köln’de düzenlenen Anuga fuarına yıllardan beri katılan firmalar arasında yer alıyor. Şirketin yöneticilerinden Zekeriya Yasemin, ürünlerinden krem yoğurt ve kıvrılmış tavuk salamını ilk kez tüketicilerin beğenisine bu fuarda sunduklarını aktardı. Yasemin, ayrıca, dilimli tavuk salamlarına yeni ürünler eklediklerini bildirdi ve salçalarının da çok satılan ürünler arasında yer aldığını dile getirdi.\n\n
GAZİ\n\nAVRUPA’NIN en büyük ve en eski süt ürünleri üreticilerinden Gazi, 1975 yılından beri Anuga’ya katılıyor. Şirketin kurucu sahibi Dr. Eduardo Garcia, 40 ülkeye satış yaptıklarını bildirerek, son yıllarda Kaufland, Peny ve Rewe süpermarketleri aracılığıyla Almanlara da ürünlerini sunduklarını söyledi. Körfez ülkelerinin kendileri için önemli bir pazar olduğunu belirten Dr.Garcia, laktozsuz ürünlerinin de yavaş yavaş Türk müşterileri arasında ilgi gördüğünü söyledi.\n\n \n\n
Yunus ÜLGER/KÖLN