Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerginlik iş dünyasını etkilemiyor. Türkiye'nin dış ticaretteki en büyük partneri olan Almanya ile gerilen ilişkilerin aksine, Alman firmalarının Türkiye ilgisi sürüyor. Almanya'daki siyasi partilerin seçim kampanyasında yürüttükleri Türkiye düşmanlığı, Alman beyaz eşya devi Bosch'u Türkiye'den vazgeçirmedi. Bosch, Türkiye ve Ortadoğu bölgesi yıllık değerlendirme toplantısını bu ay sonunda İstanbul'da gerçekleştirecek.
Yılda bir yapılan toplantıda şirketin, hem Türkiye'deki hem de Türkiye'den yönetilen Orta Doğu ülkelerindeki yatırım, üretim, satış ve ar-ge faaliyetlerinin değerlendireceği öğrenildi. Toplantıya ev sahipliği yapacak olan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'in Türk-Alman İş Konseyi Başkanlığı'nı da yürütüyor.
Bosch Türkiye; 2016 yılını 12 milyar liralık ciroyla kapattı. Geçen sene yüzde 14'lük ciro artışı elde eden şirket, Türkiye'ye 750 milyon lira yatırım yaptı. Bu rakam, şirketin geçen sene küresel çaptaki yaptığı en büyük dördüncü yatırımı oldu. Türkiye'ye pazarına büyük önem veren Bosch, bu yılda çift haneli büyümeyle tamamlamayı hedefliyor.
YATIRIMA DEVAM
Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, geçtiğimiz ay yaptığı değerlendirme toplantısında bu yılki hedeflerini şöyle anlatmıştı: "2017'nin ilk 6 ayını, yüzde 10 üzerinde büyümeyle gidiyoruz. Tahminlerimize göre de bu seneyi, bir evvel ki seneye göre en az yüzde 10 büyümeyle kapatacağımızı öngörüyoruz. Yatırımlarımıza 2017'de devam ediyoruz. Bu sene Türkiye'ye grup olarak 650 milyon lira yatırım yapıyoruz." ?
SİEMENS DE RÜZGARA GELMİŞTİ
Alman firmalarının Türkiye ilgisi Bosch ile sınırlı değil. Enerji ve beyaz eşyadaki yatırımlarıyla dikkat çeken Alman firmaları hem ihalelerde boy gösteriyor hem de hükümetin sağladığı teşviklerden yararlanarak sıfırdan yatırımlar için girişimlerde bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Ağustos başında düzenlediği Türkiye'nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini Alman firması Siemens'in de aralarında bulunduğu konsorsiyum olan Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji grubu kazanmıştı. Bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ihaleyi, kilovatsaat başı en düşük teklifi 3,48 dolar/cent ile Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumu vermişti