Almanya'nın
Mainz kentinde yasayan Büsra Çakır, otobüste ırkçı saldırıya maruz kaldı. 14 Eylül Persembe günü meydana gelen olayda 60 yaslarında bir kadın, "Senin o basörtüsü basından çekip atmak istiyorum" diyerek genç kıza saldırdı. Büsra, "Irkçılık yapıyorsunuz, polis çagırırım" diye uyarıda bulununca kadın "Bu ülkeye uyum saglayın" cevabını verdi. Otobüsteki diger yolcular da ırkçı kadına destek çıkıp büyük bir ayıba imza attı. Bir erkek yolcu, Büsra'ya, "Sizi burada istemiyoruz" diyerek kapıyı göstererek itti. Kimse kılını kıpırdatmazken, bir Türk genci Büsra'nın yardımına yetisince saldırgan kadın, "Ben sadece saçlarını görmek istemistim" diyerek durumu kurtarmaya çalıstı. Büsra Çakır suç duyurusunda bulunurken polis, genç kızın yaralanmadıgını ve olayın suç unsuru tasımadıgını bildirdi. Olayla ilgili video görüntülerinin ise silindigi ögrenildi.
BERLİN'DE DE YAŞANDI
Berlin'de de 20 yasındaki bir genç kız basörtüsü nedeniyle saldırıya ugradı. Kimligi belirlenemeyen bir kadın basörtüsü nedeniyle kıza laf attıktan sonra basörtüsünü çekip çıkartmak istedi. Julius Leber Köprüsü metro duragında meydana gelen olayda saldırgan kadın, genç kızın saçlarını da çekti.
İLK DEĞİL
¦ Berlin'de 14 yaşındaki Suriyeli kız, başörtüsü taktığı gerekçesi ile tramvaydan indirildi.
¦ Viyana'da başörtülü bir kadın tramvayda ırkçılığa maruz kaldı. Duruma ülkenin en ünlü avukatı tanık oldu, dava açtı.
¦ Rotterdam kentindeki Melanchton Lisesi, öğrencilerin törene başörtülü gelmelerinin yasak olduğu belirtti.
¦ Berlin Eyaleti, başörtüsü taktığı gerekçesiyle lise matematik öğretmeni Hatice C.'nin başvurusunu reddetti. İş Mahkemesi, eyaleti haksız buldu.
¦ Frankfurt Eyalet Mahkemesi'nde başörtüsü ile hakimlik stajına başlamak isteyen kadına, Hessen Eyaleti İdari Mahkemesince yasak getirildi.
¦ Doktor muayenehanesine iş başvurusunda bulunan başörtülü Birgül Yücel (32), "Dini sembolleri açıktan taşıyan bir elemanımın olmasını istediğimi düşünmüş olamazsınız" cevabı verildi.
¦ Stuttgart kentinde bir diş doktoruna iş başvurusunda bulunan Merve Ö., "Başörtülüleri işe almıyoruz ve başörtülülerin bizden böyle bir toleransı beklemesini de şaşkınlıkla karşılıyoruz" cevabı aldı.
¦ Almanya'nın Luckenwalde kenti Aile Mahkemesi'nde görülen bir boşanma davasında Hâkim, Suriyeli kadının başörtüsüyle duruşmaya çıkamayacağını bildirdi.