Yeneroğlu yaptığı yazılı açıklamada, beş yıllık dava sürecinde, cinayetlerin aydınlatılmasını sağlayan cevaplardan çok soru işaretlerinin ortaya çıktığına vurgu yaptı. Yeneroğlu ''Olayların gerçekte aydınlatılmasının imkansız hale getirilmesiyle güvenlik birimleri ırkçı terör örgütü NSU mağdurlarını adaletten mahrum bırakmıştır. Hilelere başvurmuşlar, dosyaları imha etmişler ve delilleri sistematik bir şekilde yok etmişlerdir." değerlendirmesinde bulundu.
Dava sürecinin, cinayetlerin aydınlatılmasını sağlayan cevaplardan çok soru işaretlerini ortaya çıkardığının altını çizen Yeneroğlu, olayların kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşturulmadığını, NSU terör örgütünün mağduru ailelerin yakınlarının neden ve nasıl hedef seçildiklerini hala bilmediklerini belirtti.
Eylemlerde başka kişilerin yardımda bulunduğu iddiasının üzerine ciddi bir şekilde gidilmediğini kaydeden Yeneroğlu, Zschaepe'nin eylemlerden ne kadar haberdar olduğunu ve somut olarak hangi rolü oynadığının mahkeme sürecinde öğrenilemediğini, NSU terör örgütünün çevresinde aktif olan yaklaşık 20 ajanla birlikte 500 kişilik ağın rolünün de tam olarak aydınlatılamadığını vurguladı.
Yeneroğlu, Almanya Federal Savcılığı'nın NSU cinayetlerinin etraflıca aydınlatılmasına yönelik gerekli ilgiyi göstermediğini, aksine faillerin ve faillere yardımda bulunan çevrenin mümkün mertebe küçük tutulmasına odaklandığını belirtti.
İstihbarat birimi ve polisin başarısızlığı ile bazı kamu görevlilerinin olaylarla ilintili olma ihtimalinin muamma olarak kalacağına dikkati çeken Yeneroğlu, ''NSU terör ağının ortaya çıkarılmasına yardımcı olabilecek ne varsa, kaynakların korunması gerekçesiyle kilide vurulmuştur. Özellikle iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatları beş yılı aşkın süredir devam eden mahkeme sürecinde açık yüreklilikle her durumu masaya yatırma hususunda isteksiz kalmıştır. Bunun yerine ilgili dosyaları imha etmişler, delilleri de sistematik olarak karartmışlardır.'' ifadelerini kullandı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cinayetlerin kusursuz bir şekilde aydınlatılacağı sözünün yerine getirilmesini istediğini hatırlatan Yeneroğlu, buna rağmen Merkel'in kurumların çarpık yaklaşımına nüfuz etme imkanı bulamadığını kaydetti. Yeneroğlu, polis veya istihbarat birimine karşı delil karartma gerekçesiyle tek bir ceza davasının bile açılmamış olmasının bunun göstergesi olduğunu belirtti.
NSU cinayetlerinin aynı zamanda siyasal ve toplumsal olarak da gerekli dersler alınmayan, yeterince üzerinde durulmayan ve muhasebesi yapılmayan bir mesele olduğunu aktaran Yeneroğlu, ''Federal ve eyaletler düzeyindeki 13 meclis araştırma komisyonunun yapısal önerileri hala dikkate alınmamaktadır. Almanya'da birçok masum insanın hayatına mal olan kamudaki kurumsal ırkçılığın üzerine ciddi bir şekilde gidilmemiştir. Bu nedenle mahkemenin verdiği kararla son nokta konulamaz.'' açıklamasında bulundu.