Yeni doğan bebeklerde kusmanın nedenleri nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde kusma problemi küçük gibi görünen fakat ihmal edildiğinde büyük problemlere sebep olan bir sorundur. Bebeklerde kusmanın nedenleri nelerdir? Bebeklerde kusma neden olur? Yeni doğan bebek emdikten sonra neden kusar? Gibi soruların cevaplarını uzman görüşleri alarak sizin için derledik. İşte bebeklerde kusma problemi ile ilgili tüm merak edilenler…

Giriş Tarihi: 11.10.2018 16:25 Son Güncelleme: 12.10.2018 16:13
Yeni doğan bebeklerde kusmanın nedenleri nelerdir?

BEBEKLERDE KUSMA NEDENLERİ…

Bazı bebekler az miktarda kusarken, bazen de birkaç defa ağız dolusu kusar. Bu kusmalar genellikle ilk aylarda, bebek beslendikten kısa bir süre sonra gerçekleşir. Çünkü yeni doğanlarda yemek borusuyla mide arasındaki sfinkter olgunlaşmamıştır ve atılamayan mukus bu yolla çıkabilir. Daha büyük bebeklerde ise, besleme sırasında havayla karışan süt ya da mama yemek borusundan yukarı doğru çıkabilir. Bebeğinizde buna benzer bir durumla karşılaşıyorsanız, besleme şeklinizi gözden geçirmenizde fayda var. Çünkü yanlış besleme şekli, bebeğinizin kusmasına neden olabilir. Örneğin bebeğinizi emzirirken hava yutması, aşırı yavaş ya da hızlı emmesi, gazının çıkartılmaması, kusmasına neden olabilir.

KUSARKEN NE YAPMALISINIZ?

  • Bebeğiniz dikkat ettiğiniz halde kusuyorsa, kusma anında onu yan çevirin ya da yüzüstü yatar pozisyona getirin.
  • Bebeğinizin kusması bitene kadar ona katı gıdalar vermeyin.
  • Bebeğiniz kustuktan sonra ağzının içini yabancı cisimlerden temizleyin. Bu işlemi işaret parmağınız yardımıyla yapabilirsiniz.
  • Eğer bebeğiniz şiddetli ve günde 3 defadan fazla kusuyorsa, kusmuk artıklarında kan veya yeşil renkli safra görülüyorsa, kusmayla birlikte ateş, öksürük ve diğer enfeksiyonel bulgular da varsa acilen doktorunuzu arayın.

KUSMASINI ÖNLEMEK İÇİN...

  • Bazı önlemlerle bebeğinizin kusmasını engelleyebilirsiniz ya da en aza indirebilirsiniz. Bunun için yapabilecekleriniz ise şöyle:
  • Bebeğinizi beslerken ya da besledikten sonra hemen yatırmayın, mümkün olduğu kadar dik oturtun.
  • Bebeğinizi tıka basa doyurmayın.
  • Bebeğinizi besledikten sonra hoplatıp, zıplatmayın.
  • Bebeğiniz ağlarken onu doyurmaya çalışmayın. Bu daha çok hava yutmasına neden olur.
  • Bebeğinizin gazını, besleme sırasında hatta öncesinde de çıkarabilirsiniz. Bunun için öğün sonrasını beklemenize gerek yok.

ARKADAŞINA GÖNDER
Yeni doğan bebeklerde kusmanın nedenleri nelerdir?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA