Çocuklardaki altıncı hastalığa dikkat!

Bir çocukluk çağı hastalığı olan altıncı hastalık virüslerin neden olduğu döküntülü bir hastalık tipidir. 6 ay ile 2 yaş grubu arasındaki küçük çocukları etkileyen ve kreş ortamında bulaşan bu hastalık büyük çocuklarda ve yetişkinlerde nadiren görülmektedir. Yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Genelde hafif belirtilerle seyreden altıncı hastalığın en önemli belirtisi yüksek ateş ve vücuda yayılan döküntülerdir. İşte altıncı hastalığa dair her şey...

Giriş Tarihi: 10.3.2020 09:43 Son Güncelleme: 10.3.2020 09:46
Çocuklardaki altıncı hastalığa dikkat!

ALTINCI HASTALIK NEDİR?

Altıncı hastalık, daha çok bebekleri ve küçük çocukları etkileyen yaygın bir viral enfeksiyondur. Genellikle birkaç gün boyunca devam eden ateş ve bu ateşi takip eden kırmızı döküntülere neden olur. Döküntüler korkutucu bir görüntüye neden olsa da, roseola hafif olma eğilimindedir ve genellikle hastanede yatış gerektirmez.

ALTINCI HASTALIK NEDEN OLUR?

Altıncı hastalık, uçuk etkeni virüslerin de dahil olduğu herpes ailesinden bazı virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Etken, genellikle herpes ailesinden insan herpes virüsü 6 veya bazen insan herpes virüsü 7'dir.

ALTINCI HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Roseola ile enfekte bir hastayla temas edildikten ve virüs vücuda alındıktan sonra enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması genellikle bir veya iki hafta sürer. Bu süreç inkübasyon periyodu olarak bilinir. Bazen belirtiler fark edilmeyecek kadar hafif ve silik olabilir. Altıncı hastalık belirtilerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır:

Ateş. Roseola sıklıkla ani gelişen ve genellikle 38 santigrat dereceyi aşan yüksek ateşle başlar. Ateş genellikle 3 ila 5 gün sürer.

Boğaz ağrısı

Burun akıntısı

Öksürük

Boyunda şişmiş lenf düğümleri

Cilt döküntüleri. Ateş düştüğünde, genellikle vücutta kırmızı döküntüler belirir. Döküntüler küçük pembe lekeler veya yamalar şeklindedir. Bunların yüzeyi genellikle düzdür, fakat bazıları pürüzlü de olabilir. Bazı lekelerin çevresinde beyaz bir hale de bulunabilir. Döküntüler genellikle göğüste, sırtta ve karın bölgesinde başlar ve daha sonra boyun ve kollara yayılır. Yüz ve bacaklarda görülmeyebilir. Kaşıntı ya da rahatsızlık hissine neden olmazlar ve en geç 2-3 gün sonra kaybolur. Bunları kızamık, kızamıkçık gibi benzer çocukluk çağı enfeksiyonlarından ayırt etmek zor olabilir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda huzursuzluk

Hafif ishal

İştahsızlık

Göz kapaklarında şişlik

Küçük çocuklarda yüksek ateşe bağlı olarak havale görülebilir. Çocuğun havale nöbeti geçirmesi durumunda hemen bir acil servise götürülmesi gerekir. Aşağıda belirtilen durumlarda doktorunuza başvurmanız komplikasyon gelişimini önlemek için gereklidir:

Çocuğun 39,4 santigrat dereceden daha yüksek ateşi varsa

Ateş yedi günden uzun sürmüşse

Döküntüler üç gün sonra kaybolmamışsa

ALTINCI HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Henüz roseola hastalığını önleyen herhangi bir aşı yoktur. Hastalıktan korunma , enfekte insanlarla temas etmekten kaçınmakla mümkündür. Bu nedenle, enfekte çocukların ateşi düşene kadar diğer çocuklarla ve kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf bireylerle temasını engellemek için evde istirahat etmeleri önerilir.

Roseola hastası çocuklarına bakım veren ve bu nedenle virüs ile temas halindeki insanlar, hastalığı özellikle de onunla savaşacak antikorları olmayan birine bulaştırmamak için ellerini sık sık yıkamalıdır. Ayrıca, evdeki yüzeyleri düzenli olarak antimikrobiyal spreylerle silmek iyi bir fikir olabilir.

Çocuklara hapşırırken ve öksürürken mendil kullanmak ve mendili hemen çöpe atmak gibi hijyenik uygulamaları öğreterek enfeksiyon riskini azaltmak mümkündür. Ayrıca, enfekte tükürüğe maruz kalmayı azaltmak için bardak, tabak veya kaşık gibi eşyaları başkalarıyla paylaşmalarına izin vermemek en doğrusudur.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuklardaki altıncı hastalığa dikkat!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA