Hamilelikte ayak ve bilek şişmesi (ödem) nasıl önlenir?

Hamilelik sürecinde, vücutta meydana gelen değişimler yüzünden birçok problem oluşabilir. Bunlardan bir tanesi de hamile kadınların neredeyse %75'inde görülen şişme (ödem) rahatsızlığıdır. Bu şişlikler özellikle günün geç saatlerinde ve ayakta çok durulduğunda daha belirgin bir hale gelir. Hamilelikte ayak şişmesi sorununu önlemenin yolları ve hamilelikte ayak veya bileğin şişme nedenleri nelerdir?

Giriş Tarihi: 17.6.2019 11:52
Hamilelikte ayak ve bilek şişmesi ödem nasıl önlenir?

HAMİLELİKTE AYAK VE BİLEK NEDEN ŞİŞER?

Gebelik ilerledikçe vücutta birçok değişiklik olur ve bu değişiklikler bazı problemlere sebep olur. Bunlardan biri olan ayak ve bilek şişmesinin en çok görülen nedeni, hücreler arası sahada artan sıvı miktarıdır. Artan sıvı miktarı yüzünden dokularda şişlik meydana gelir. Şişmiş olan bölgeye dokunulduğu zaman, o bölgenin hamuru andıran bir kıvamı olur ve bölgeye bastırıldığında doku hafifçe içe göçer. Bu durum, özellikle çalışan ve hamilelik süresince çok ayakta duran kadınlarda gözlemlenir.

Hamilelikte görülen şişliğin (ödem) bir diğer nedeni de beslenme problemidir. Düzensiz veya yetersiz beslenildiği zaman vücutta görülen protein eksikliği şişmeye neden olur. Protein eksikliği sebebine bağlı olarak görülen ödem genellikle yüz ve göz kapaklarında görülse de ayak ve bileklerde de görülebilir. Bu sebeple beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

GEBELİKTE AYAK ŞİŞMESİNİ ÖNLEMENİN YOLLARI NELERDİR?

Bir veya birden fazla sebep yüzünden görülen bu rahatsızlık, bazı önlemler alınarak giderilebilir. Ayak ve ayak bileklerinde şişlik olan hamile kadınlar, aşağıda maddeler halinde sıralayacağımız egzersizleri ve uyarıları dikkate alarak, bu sorunu engelleyebilir veya azaltabilir.

  • Hamilelikte böyle bir problemle karşı karşıyaysanız fazla ayakta kalmamanız gerekir.
  • Ayağınız veya bileğiniz şiş ise bacak bacak üstüne atmamanız gerekir.
  • Sıcak ve nemli havalarda dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır.
  • Rahat ayakkabılar ve hamileler için geliştirilen destek çorapları da bu problemi aşmak için kullanılabilir.
  • Düzenli olarak yaptırılan ayak masajı, şişlik bulunan bölgelere soğuk su uygulamak ve ayakları mümkün olduğunca yükseğe kaldırmak da bu probleme bir çözüm üretir.
  • Egzersiz yapmak ve mümkünse yüzmek bu problemin aşılmasında oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Her gün en az iki litre sıvı tüketmeye çalışın.
  • Beslenme alışkanlığının düzene sokulması ve protein içerikli gıdalar tüketilmesi de bu probleme çare olabilir.
  • Aşırı tuz kullanımı şişliğe neden olduğu gibi az tuz kullanımı da bu soruna neden olur. Tuzu dengede tutmak en iyisidir.
  • Ayak bileklerinizi aşağı yukarı kaldırmak ve dairesel hareketler uygulamak etkilidir.

Hamilelikte ayak şişmesi (ödem) en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Eğer şişlik problemi sizi aşırı rahatsız ediyorsa ve çok ağrı yapıyorsa mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamilelikte ayak ve bilek şişmesi (ödem) nasıl önlenir?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA