Hamilelikte akıntı neden olur? Ne zaman başlar? Hamilelik akıntısı için hekime başvurmak gerekir mi?

Hamilelik dönemi boyunca sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi olan hamilelik akıntısı ile ilgili çeşitli soru işaretleri mevcut. Bu soru işaretlerini gidermek adına "Hamilelikte akıntı neden olur, ne zaman başlar?" sorularını yanıtlayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Giriş Tarihi: 22.11.2019 09:10 Son Güncelleme: 28.4.2020 15:48
Hamilelikte akıntı neden olur? Ne zaman başlar? Hamilelik akıntısı için hekime başvurmak gerekir mi?

Hamilelik öyle bir süreçtir ki hangi değişikliğin normal hangi değişikliğin anormal olduğunu kendi başınıza anlamak çok güçtür. İşte bu değişliklerden bir tanesi de hamilelik sürecinde yaşayacağınız akıntılardır. Bu akıntı oranı, sıklığı ve miktarı değişkenlik gösterebilmektedir. Akıntıdaki renkte, kokuda ve dokuda değişiklikler olabilir. Vajinal akıntıda gözlemlenen artış gebelik sürecinin bilinene en eski belirtilerindendir. Akıntı da renk değişikliği bazen normal görülebilir ancak kokuda ve yine renkte standardın dışında bir renk değişikliği risk unsuru oluşturabilir.

Adet döneminizi yaşadığınız zamanlarda ve hamilelik sürecinde akıntı yaşanması normaldir. İnce, berrak ve beyaz akıntı türü hafifte kokulu olabilir, sağlıklı bir vajinal akıntıdır. Bu akıntıya "losöro" ismi verilmektedir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? İlk Hafta Ve Erken Hamilelik Belirtileri Kaç Günde Belli Olur, Ne Zaman Başlar?

HAMİLELİK AKINTILARI NEDEN OLUR?

Rahimdeki enfeksiyon riskini azalmak için akıntı hamilelik sürecinde artmaktadır. Hamileliğin son düzlüğüne girildiği zamanlarda mukus kıvamında pembe renkli akıntı ağır bir akıntı şeklidir. Bu akıntılardan kurtulmak için tampon kullanmak isteyebilirsiniz ancak hamilelik boyunca tampon kullanmayınız.

Vajinal akıntılar hormon seviyelerindeki dalgalanmalar sebebiyle kadının adet döngüsünü engeller. Hamile kalındığında hormonlar vajinal akıntıdaki değişikliklerde rol almaya devam eder. Gebelik süresince rahim ağzındaki değişiklikler de vajinal akıntıyı etkileyebilir.

Rahim ağzı ve vajinal duvar yumuşadıkça gebe vücudu enfeksiyonları önlemek amacıyla aşırı boşalma yapmaya başlar.

HAMİLELİK AKINTILARI İÇİN HEKİME BAŞVURULMALI MIDIR?

Gebeliğin ilerleyen süreçlerinde bebeğin baş bölgesinin rahim ağzına doğru yaptığı basınç nedeniyle akıntıda artış görülebilir. Sarı, gri veya yeşil renkte ki akıntılar normalin dışındaki akıntı renkleridir ve hekime danışmak sağlıklı olacaktır. Akıntıdaki kokunun kötü olması ve akıntının yoğun akıntı olması da anormal sayılır ve doktor kontrolü şarttır. Vulva bölgesinde şişlik, kızarıklık ve kaşıntı olması da yine enfeksiyon riski nedeniyle doktora danışmanızı gerektirecek bir durumdur.

Gebelik sürecinde yaşanan anormal akıntılarda enfeksiyon kaynaklı bir problem varsa antibiyotik tedavisi önerilebilir.

Yerleşme kanaması ne zaman ve nasıl olur? Yerleşme kanaması kaç gün sürer?

BU DÖNEMDE NELER YAPILMALIDIR?

  • Gebe kadınlar kokusuz ve katkısız tuvalet kâğıdı ve kişisel bakım malzemeleri gibi hijyen ürünler kullanmalıdır.
  • Vajinal temizliğinizi tuvalet sonrasında önden arkaya olacak şekilde yapmalısınız.
  • Banyo sonrasında vajinal bölgenizi kurutunuz.
  • İç çamaşırınız hava alacak kumaşlardan olmalıdır.
  • Dar pantolon ve külotlu çorap kullanmayınız.

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamilelikte akıntı neden olur? Ne zaman başlar? Hamilelik akıntısı için hekime başvurmak gerekir mi?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA