Karabiber hem lezzetini hem de faydasını arttırmak için çeşitli yemeklerde ve suda kullanılıyor. Karabiber magnezyum, demir, K vitamini ve lif açısından zengindir. İçlerinde bulunan uçucu bir yağ olan piperin, kas ağrısını, artriti ve hazımsızlığı azaltmada çok etkilidir. Aynı zamanda sıcak suya katılıp içildiğinde hastalıklardan sizi korur. İşte karabiberli suyun tüm faydaları…
SOĞUK ALGINLIĞINI BİTİRİR
Antik Çin tıbbında eski çağlardan beri bu amaçla karabiberli sıcak su kullanılmaktadır. Karabiberin kan dolaşımını ve mukus akışını uyardığı bilinmektedir. Karabiber, su ve 2 yemek kaşığı balı karıştırıp bardağın kapağını kapatın ve 15 dakika kadar bekletin. Sinüs tıkanıklığından kurtulmak için bu içeceği günde üç kez içebilirsiniz.
DETOKS ETKİSİ BULUNUR
Bağırsak sağlığı genel sağlık açısından önemlidir. Sağlıklı bir bağırsak, temiz ve detokslu bir mide anlamına gelir. Bu su vücuttaki tüm toksinleri ve kimyasalları temizler, sindirimi iyileştirir ve mide sorunlarını uzak tutmaya yardımcı olur.
KİLO KAYBINI DESTEKLER
Bu çözümün sağlık açısından en önemli faydalarından biri kilo kaybıdır. Pek çok insan sabah ritüelinin bir parçası olarak su içerken, bir tutam karabiber tozu eklemek yalnızca faydaları artıracaktır. Bu ikisi birlikte daha iyi sindirim için metabolizmayı hızlandırır ve daha fazla kalori yakar. Böylece sadece bir ay içinde istediğiniz vücut ağırlığına sahip olabilirsiniz.
DEHİDRASYONU ÖNLER
Sıcak su ve karabiber kombinasyonu bağırsak sağlığına son derece faydalıdır. Diğer faydaları gibi cilt hücrelerini besleyerek dehidrasyonu tedavi eder. Bu da gün boyu enerjik kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca cildin nemli kalmasını sağlar.
KABIZLIĞI ÖNLER
Kronik kabızlık sorunu yaşayan kişiler mutlaka bu suyu her gün içmelidir. Bağırsak hareketlerinizi iyileştirecek ve bu da sonunda sağlıklı bir mideye yol açacaktır. Sorununuzun her geçen gün azaldığını göreceksiniz. Toksinlerin vücuttan atılmasıyla mideniz hafifler.
KARABİBERİN FAYDALARI
ANTİOKSİDANLAR BAKIMINDAN ZENGİNDİR
Serbest radikaller hücrelerinize zarar verebilecek kararsız moleküllerdir. Ancak aşırı serbest radikal hasarı büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin iltihaplanma, erken yaşlanma, kalp hastalığı ve bazı kanserlerle bağlantılıdır.
Karabiber, test tüpü çalışmalarında güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğu tespit edilen piperin adı verilen bir bitki bileşiği açısından zengindir. Çalışmalar, antioksidanlar açısından zengin bir beslenmenin serbest radikallerin zararlı etkilerini önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Birçok laboratuvar çalışması, karabiberdeki ana aktif bileşik olan piperinin iltihapla etkili bir şekilde savaşabileceğini öne sürüyor. Örneğin, artritli farelerde yapılan çalışmalarda piperin tedavisi, daha az eklem şişliği ve daha az kanda inflamasyon belirteçleri ile sonuçlanmıştır.
Fare çalışmalarında piperin, astım ve mevsimsel alerjilerin neden olduğu solunum yollarındaki iltihabı baskıladı. Ancak karabiber ve piperinin antiinflamatuar etkileri henüz insanlarda kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır.
BEYİN SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Piperinin hayvan çalışmalarında beyin fonksiyonlarını iyileştirdiği gösterilmiştir. Özellikle Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi dejeneratif beyin rahatsızlıklarıyla ilgili semptomlar için potansiyel faydalar göstermiştir.