Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, zerdeçalın faydalarının saymakla bitmeyeceğini söyleyerek, Alzheimer hastalığına dikkat çekti: "Alzheimer, protein plaklarının birikimine bağlı olarak beyin hücrelerinin ölümünden kaynaklanan ilerleyici bir bilişsel hastalıktır. Zerdeçal bitkisinde bulunan kurkumin, hem oksidatif stresi azaltarak hem de protein birikimini önleyerek Alzheimer hastalığının gelişimini ve ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur."
İNSÜLİNİ DESTEKLER
Eren, zerdeçalın, diyabet hastalarında insülinin dengelenmesine de destek olduğunu belirterek "Vücutta insülin duyarlılığını artıran kurkuminin, enzimatik tepkimeleri etkileyerek fayda sağladığı düşünülüyor. Yapılan bir çalışmada kurkumininin etkisinin çok kuvvetli olduğunu ortaya çıkarmıştır" dedi.
DOKTORUNUZA DANIŞARAK KULLANIN
Eren, zerdeçal tıbbi açıdan çeşitli faydalara sahip olan bir gıda olsa da kontrolsüz tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirterek "Kronik hastalığı olan veya birden fazla çeşit ilaç kullanan kişiler yan etki ve ilaç etkileşimi açısından risk altında bulunurlar. Bu yüzden bu kişiler, zerdeçal tüketimi konusunda hekimlerine danışarak hareket etmeli" dedi.
ŞİFA İKSİRİ GİBİ
Eren, zerdeçalın faydalarını şöyle sıraladı:
KALP HASTALIKLARINDAN KORUR: Zerdeçalın içindeki kurkumin maddesi kardiyovasküler hastalıklardan korunmada büyük faydalar sağlar. Yapılan çalışmalar zerdeçalın; kalp yetmezliği, kalp kası hastalıkları, kalp krizi, inme ve şeker hastalığı ile ilişkili kardiyovasküler semptomlar gibi hastalıklara karşı korumada destekleyici olduğunu belirlemiştir.