Sinop'ta son dönemde meydana gelen yunus ölümlerinin, balıkçılık etkileşiminden kaynaklandığı bildirildi.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Araştırma Görevlisi Uğur Özsandıkçı, kentteki ölü yunuslar üzerine yaptıkları incelemenin tamamlandığını söyledi.
Ölü bulunan yunuslardan 4'ünün otopsi işlemlerinin Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde yapıldığını belirten Özsandıkçı, "Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünden uzman bir veteriner hekimin de katılımıyla incelememizi yaptık. Hayvanların balıkçılık etkileşimine bağlı olarak öldükleri sonucuna ulaştık." dedi.
Özsandıkçı, yunusların ölüm nedeninin çok sıra dışı bir durum olmadığına işaret ederek, "Sonuçta iki taraf da balık avlamaya çalışıyor. Dolayısıyla bir etkileşim çıkıyor ortaya ancak sayı biraz yüksek. Neden bu hayvanlar bu kadar bu bölgede yoğunlaştı, bunların nedenini de araştıracağız. Çünkü bu kadar kısa zamanda bu kadar yüksek ölüm olmamıştı." ifadesini kullandı.
Bu arada kentte bazı bölgelerde kıyıya yine ölü yunuslar vurdu. Yunuslar, incelemelerin ardından belediye ekiplerince toplanarak gömüldü.
TÜDAV'DAN DA AÇIKLAMA VAR
Son olarak Eyüpsultan'da Karadeniz'den çok sayıda ölü yunusun kıyıya vurması ardından TÜDAV tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, son 1 ayda Türkiye'nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü (Delphinus delphis) yunusların ölümlerinde olağandışı artış görüldüğü vurgulandı.
TÜDAV, yunusların tesadüfi ağa yakalanarak balıkçılık etkileşimi sonucu öldüğünün belirlendiğini açıklarken şu bilgilere yer verdi:
"Şubat ayının son haftası başlayan süreç, Karaya Vuran Deniz Memelileri İletişim Ağı'mıza gelen ihbarlar ve medyaya yansıyan kayıtlar ile 80 bireyi aşmıştır. Ölümlerin görüldüğü sahiller batıdan doğuya; Ormanlı, Akpınar, Ağaçlı, Kısırkaya, Kilyos, Rumeli Feneri, İstanbul Boğazı, Kilyos, Sahilköy, Alacalı, Şile, Karasu, Zonguldak ve Sinop'tur, yani Türkiye'nin Batı Karadeniz sahilleridir.
Uzmanlarımızın ulaşabildiği tırtak bireylerinin bilimsel incelemesi sonucunda ölüm sebeplerinin balıkçılık etkileşimine bağlı olarak ağda boğulma olduğu belirlenmiştir. Geçmiş yıllara kıyasla yılın bu döneminde neden bölgede yoğunlaştıkları ve dolayısıyla tesadüfi ağa yakalanma vakalarının neden bu kadar artığı ise henüz net değildir; bu konuda araştırmalarımız devam etmektedir.
İklim etkisi, olağandışı gemi trafiği, balık göçleri ve/veya kuzeydeki yoğun sualtı/suüstü askeri faaliyetlerden dolayı tırtakların güneye güvenli kıyılara inmiş olabileceği incelenmektedir. Açık deniz türü olan tırtakların tesadüfi ağa yakalanma vakalarının genellikle görüldüğü balıkçılık yöntemleri küçük pelajik balıkların avlanmasını hedefleyen gırgır ve ortasu trolüdür."
TÜDAV açıklamasında av yasaklarının başlayacağı 15 Nisan'a kadar koruma altındaki tırtaklarla etkileşimin azaltılması için tüm balıkçılardan azami dikkat ve özeni göstermeleri, özellikle gırgır balıkçılığında ağda yunus olduğu fark edildiği zaman mantar yaka batırılarak yunusların ağdan çıkarılması istendi. Ayrıca Sahil Güvenlik ve Bakanlık yetkililerinden de bölgede denetim faaliyetlerini artırmaları çağrısı yapıldı.
NE OLMUŞTU?
İstanbul, müsilaj belasının ardından ikinci bir deniz kriziyle karşıya karşıya geldi. Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'nın Odessa kentinin de kıyısının bulunduğu Karadeniz'de yunuslar bir bir ölmeye başladı. Özellikle de Eyüpsultan'ın kuzey bölgesi Akpınar'da sahili yunus mezarlığına döndü.
25 YUNUS ÖLÜSÜ KIYIYA VURDU
Bölgede kimsesiz hayvanlar için besleme yapan hayvanseverler son 10 günde boyları iki metreden bir metreye kadar değişen 25 yunus ölüsünün kıyıya vurduğunu söylüyor. Hayvanseverlerden Gürkan Gazoğlu "Bu bölgede yıllardır besleme yapıyorum, daha önce bu şekilde toplu yunus ölümleriyle karşılaşmadım.
Bu yunuslar insan dostu, çok değerli varlıklar. Yunus ölülerinin bulunduğu noktanın tam karşısında savaşın devam ettiği Odessa yer alıyor. Yunuslar bir aydır süren savaş nedeniyle mi ölüyor, yoksa herhangi bir kimyasal sızıntıdan mı bilemiyoruz. İnanıyoruz ki yetkililer nekropsi çalışmalarını titizlikle yürütüp ölümlerin nedenini ortaya çıkaracaktır" dedi.
KÖPEKLER LEŞLERİ YİYOR
Ormanlık alanda yaşayan kimsesiz köpeklerin açlıktan sahile yemek aramaya indiğini de belirten Gazoğlu "Son haftada bulduğumuz leşlerin birçoğu parçalanmış.