Japonların geleneksel yiyeceği suşi (sushi) özünde çiğ balık... Kimileri için vazgeçilmez, kimileri içinse denenmesi bile mümkün değil! 1980’den sonra tüm dünyada popüler olan, bin yıllık geçmişe sahip suşi hakkında bilinmesi gerekenleri Touch İstanbul dergisi sayfalarına taşıdı
1 Güneydoğu Asya’da doğan ve yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olan suşi, geleneksel formunu kaybetmeden günümüze kadar gelen ender yiyeceklerden biri.
2 ‘Ekşi’ manasına gelen suşi; pirinç sirkesinde bekletilen pirincin çiğ balık, çeşitli deniz mahsulleri ve sebze ile bir araya getirilmesiyle yapılıyor.
HAMSİDEN BİLE YAPILABİLİYOR
5 Suşi, hemen her türlü çiğ balıktan, hatta hamsiden bile yapılabiliyor. Ancak Japonların en çok kullandığı balık, orkinos. Çiğ balık yiyemeyenlerin imdadına ise yılan balığı ve ahtapot koşuyor; zira bu iki deniz ürünü pişirilmeden suşinin içerisinde yer alamıyor.
6 Uzmanlar, suşinin yanında içmek için Viognier, Gewurztraminer, Che Blanc veya Pinot Grigio şaraplarını öneriyor. Yeşil çay ya da Japon pirinç şarabı sake de tercih edilebilir.
7 Japonya İmparatorluğu tarafından yenmesi yasaklanmış sadece bir balık mevcut. Nehir domuzu olarak da bilinen fugu isimli balık, iç organlarındaki tetrodotoxin zehiri ile bir insanı öldürebilecek güce sahip olma özelliği taşıyor.
10 Geçen ay gerçekleştirilen Divan City Brasserie Suşi Günleri’nin şefi Kenji Kume’ye göre; Türkiye’de en çok sake (somon) ve unagi (yılan balığı) ile yapılan suşi çeşitleri tercih ediliyor. Kume, suzuki (levrek) ile yapılan suşinin daha leziz olduğu görüşünde.
11 Suşi’nin çiğ balıktan yapıldığı için hamileler tarafından yenmesinin zararlı olabileceğine dair birtakım söylentiler var. Oysa suşinin bebek ve anneye zarar verdiği ile ilgili bilimsel bir veri bulunmuyor.
12 Yine de çiğ balıktan insana geçebilecek birtakım zararlı bakteriler var. Bu bakterilerden korunmak için, suşinin yanında sunulan soya sosuna, wasabi adı verilen yeşil renkli, acı hardalın eklenmesi öneriliyor. Suşiseverlerin vazgeçemediği bu hardaldaki acı, bakterilerden korunmayı sağlıyor.
15 Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan en büyük suşi ise, 2000 yılında Japonya’da 315 aşçı tarafından sadece bir saatte yapıldı. 1.1 kilometre uzunluğunda ve 2.2 ton ağırlığındaki suşi, yüzlerce insanın karnını doyurmaya yetti.
NEREDE YENİR?
* Kalamış Hai Suşi Bar Adres: Amiral Fahri Korutürk Cad. Yat Limanı Kalamış Tel: (0216) 541 03 54
* Bebek Mori Restaurant Adres: Cevdet Paşa Mah. No: 56 Bebek Tel: (0216) 257 71 83, www.mori.com.tr
* Maçka Miyako Adres: Swissotel The Bosphorus, Bayıldım Cad. No: 2 Maçka Tel: (0212) 326 11 00
* Beyoğlu Tokyo Restaurant Adres: İstiklal Cad. Meşelik Sok. No: 24 Beyoğlu Tel: (0212) 293 58 58 www.tokyo-restaurant.com
* Chilai Adres: Cevdetpaşa Cad. No: 60 Bebek
Tel: (0212) 263 63 15, www.chilai.com.tr
* W Lounge Adres: Süleyman Saba Cad. No:22 Akaretler, Beşiktaş Tel: (0212) 381 21 21