Lifli Gıdalar: Yapılan araştırmalar kepek ve keten tohumu gibi yüksek lif içeren besinlerin safra hastalığına yakalanma riskini önemli oranda azalttığını (%13) ortaya koymaktadır. Ayrıca elma safra kesesi dostudur ve daha iyi çalışmasına yardımcı olurken içinde bulunan pektin adlı bir bileşen sayesinde toksinleri emer, kolesterol seviyesini düşürür ve safra taşı oluşumunu engeller.
Bitkiler: Bazı bitki suları, çayları ya da tabletleri safra üretimini teşvik ederek safra kesesinin daha iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca bu bitkiler safra taşı oluşumunu engellemede de etkilidir. Safra sağlığı için en çok tavsiye edilen bitki zerdeçalı safra kesesini temizleyen nane yağı, rezene, zencefil kökü ve maydanoz takip ediyor.
Meyve ve Sebzeler: Özellikleri sebzeleri çiğ olarak tüketmek safraya çok faydalı. Çiğ sebzelerde bulunan enzimler sindirimi düzenler, sisteme bağlı organları temizler ve sindirime yardımcı olur. Bu sindirim enzimlerini sebze ve meyveler dışında lahana turşusu, yoğurt gibi fermente edilmiş gıdalarda da bulabilirsiniz.
Safra kesesine iyi gelen bazı yiyecekler eğer safra rahatsızlıkları için düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ters etki yaratabilir, kullandığınız ilacın etkisi arttırabilir ya da azaltabilir. Bu nedenle safra kesesi için özel bir beslenme programı oluşturmadan önce doktorunuza danışmalısınız.