Hazırlanışı: Suyu kaynattıktan sonra içine portakalın kabuğunu ekleyin. 5 dakika süreyle kısık ateşte kaynatın. 5 dakika dolunca içine elma kabuklarını ilave ederek 3 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Uygulanışı: Vücudunuzun dayanabileceği sıcaklığa kadar soğuduktan sonra, vitiligo olan bölgelere lapa şeklinde koyarak 15 dakika süreyle bekletin. 15 dakika sonra lapayı alın. 1 saat sonra o bölgeleri ılık suyla yıkayabilirsiniz.
Uyarı: Elma ve portakal kabuğu kürü vitiligo hastalığının başlangıç döneminde veya en fazla 1 yıllık ise fayda sağlar. Bu kürü haftada 3 kez uygulamak zorundasınız.
Vitiligo için hangi bitkiler kullanılmalı?
Vitiligo da sinirsel kökenli bir rahatsızlık diye düşündüğüm için benzer bitkileri kullanmak gerekir. Oğul otu, meyan kökü, anason, defne, üzerlik tohumu, karabaş otu vitiligoda faydalı bitkilerdir. Bitkilerin yanı sıra yine kişiye özel hazırlanmış bitki özleri damlası mutlaka kullanılmalıdır. Vitamin desteği olarak saf arı poleni günde 1-2 tatlı kaşığı yenmelidir. Bira mayası içeren malt içecekler de faydalıdır. Vitiligo sorunu olan bir çok kişide B12 yada demir eksikliği yada ikisi birden görülebilmektedir. Tahlil sonuçlarında eğer eksiklik görülüyorsa doktor tavsiyesi ile demir ve b12 takviyesi alınmalıdır.
Renk hücrelerini uyaran A vitamini, beta karoten içeren havuç, kayısı, şeftali, kavun, karpuz gibi meyvaların tüketilmeside tedavinin başarı şansını artırmaktadır. Aşırı çay, kahve, sigara ve alkol kullanımı bu hastalıkların iyileşme süresini uzatıyor. O yüzden bu alışkanlıklar mümkün olduğu kadar az kullanılmalıdır. Vitiligoda haricen biberiye, kekik, bergamot gibi bitki yağlarından yapılan kremler de tedaviyi desteklemektedir.