Herkes tarafından severek tüketilen, faydaları saymakla bitmeyen, tatlısı yapılan çeşitli içeceklerde kullanılan kuru inciri tüketirken bir takım unsurlara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte kuru incir alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…
SIVI PEROKSİTLİ KURU İNCİRE DİKKAT!
Kuruyemişçilerde gördüğümüz piyasalarda satılan kabukları beyaz tertemiz incirden uzak durulması gerekiyor. Peroksite bandırma işlemi yapan işçilerin sıkça sağlık sorunu yaşadığını, zehirlenme vakalarının görüldüğü, solunum güçlüğü çektikleri bilinmektedir. Zaten herhangi bir ilaç kullanmadan incirin bu şekilde beyaz veya açık krem renginde kalması mümkün değildir.
Kuruyemişçilerde gördüğümüz piyasalarda satılan kabukları beyaz tertemiz incirden uzak durulması gerekiyor. Peroksite bandırma işlemi yapan işçilerin sıkça sağlık sorunu yaşadığını, zehirlenme vakalarının görüldüğü, solunum güçlüğü çektikleri bilinmektedir. Zaten herhangi bir ilaç kullanmadan incirin bu şekilde beyaz veya açık krem renginde kalması mümkün değildir.
Hasat, kurutma, depolama gibi aşamalar içeren bu üretimde toksin maddelerin oluşumu kurutma ve depolama aşamalarında gerçekleşmektedir. Bu aşamada nem ve sıcaklık kuru incirin kalitesini ve küf gelişimini etkileyen en önemli faktörlerdir.
Örneğin eğer bol yağış alan bir zamanda kurutma gerçekleştirildiyse muhtemelen küf gelişimi artmış ve incirin kalitesi düşmüştür.
Zamandan tasarruf için uygun iklim koşulu beklemeden ya da uygun koşullar ayarlanmadan yapılan kuru incir üretimi insan sağlığını tehdit etmektedir.
Ruhsal bozukluk, kanser, ödem ve ölüm gibi birçok probleme sebebiyet veren toksin maddelerin oluşumunu engellemek için kuru incir, gibi su oranı düşük ürünlere üretimde gereken hassasiyet gösterilmelidir.