Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Sahurda tüketmenin faydaları

Son dönemin gözde meyvelerinden ; insanı tok tutan, tamamen sağlıklı ve faydalı yağlarla doludur. Bu nedenle ’da oruç tutanların özellikle sahurda avokado tüketmeleri, gün içinde acıkma hissini azaltacaktır

Giriş Tarihi: 29.5.2018
Sahurda Avokado tüketmenin faydaları
Yanlış beslenme alışkanlıkları, zararlı mikroorganizmalar, stres, negatif duygular ve çevresel kirlilik vücudun asit alkali dengesini bozarak hastalıklara davetiye çıkaran faktörler arasında yer alıyor. Tüm bunlara rağmen bazı besinler alkali dengesinin korunmasına ve vücudun sağlıklı kalmasına katkıda bulunurken, özellikle avokado besleyici değeri ve lezzetli tarifleri ile öne çıkıyor. Uzmanlar tok tutucu aynı zamanda sindirimi düzenleyici özelliği ile avokadoyu Ramazan'da sıklıkla öneriyor. Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Yeşim Temel Özcan, avokadonun faydaları hakkında bilgi verdi.

EN ALKALI BESINLERIN BAŞINDA GELIYOR
Avokado; Türkiye'de Akdeniz'de, Antalya'dan İskenderun'a kadar olan bölgede yetiştirilir. Sadece yetişkinler için değil, besin değerleri sebebiyle bebekler için de tüketimi yaygın meyveler arasındadır. İçerdiği yararlı maddeler sayesinde akciğer, bağırsak ve cilt dokusunun yenilenmesini sağlar. Kişinin üç ay boyunca her gün bir adet avokado tüketmesi, bağırsak duvarını onarabilir. Alkali ürünler arasında önemli bir yeri olan avokadonun faydaları şöyledir:
Kanserle savaşta öncüdür
Kilo kontrolünü sağlar
Depresyon riskini azaltır
Sindirimi düzenler
Kalp için faydalıdır
Cilt ve saç sağlığına direkt etkide bulunur
Bebeklerin sağlığını destekler
Yapılan birçok araştırma, avokadonun kansere engel olduğunu gösteriyor. Ayrıca kemoterapinin etkilerini azalttığını gösteren çalışmalar da bulunuyor. Prostat kanserinin büyümesini engelleyen avokadoda bulunan oleik asit, meme kanserinin önlenmesinde etkilidir. Avokado içeriğindeki besin değerleri ve lif bakımından çok iyi bir besin kaynağıdır. Avokado; tok ve sağlam tutan, tamamen sağlıklı ve faydalı yağlarla doludur. Bu nedenle Ramazan ayında oruç tutanların avokado tüketmesi çok yerinde olacaktır. Yemeklerde, salatalarda ya da kendi başına birçok şekilde tüketime müsaittir. Aşırı homosistein üretimi, serotonin, dopamin, norepinefrin hormonlarının üretimini engelleyebilir. Bu durum uyku düzenini ve iştahı olumsuz etkiler böylece kişi kendini iyi hissetmez. Avokado yüksek miktarda folik asit içerdiği için homosistein oluşumunu engelleyerek, depresyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER, KABIZLIĞI ÖNLER
Doğal lif içeren bir besin olmasından dolayı kabızlığı önlemekte, sindirim sistemini düzenleyerek kolon kanseri riskini de azaltmaktadır. Avokadonun içeriğinde bulunan bir çok mineral kalbi canlı ve dinç tutmayı sağlar. İçeriğinde bulunan folat (folik asit), kalp sağlığı bakımından önemlidir. Günlük bir fincan avokado, folat ihtiyacını karşılar. Avokado; içinde bulunan A, C ve E vitaminleri sayesinde deri sağlığını korur. Cilde uygulandığında cildinize yumuşaklık ve esneklik kazandırır. Etkin bir cilt rahatlatıcı olan avokado, aynı zamanda cildi zararlı güneş ışınlarından korur ve güneş yanığı tedavisinde de kullanılabilir. Cilde bir diğer faydası da, ciltte meydana gelen kırışıklıkların giderilmesini sağlamasıdır. Saçlara bakım yaparak canlılık kazandıran avokado, saç diplerini besleyerek dökülmelere ve deri sorunlarına engel olur. Özellikle bol miktarda protein içerdiği için bebek sağlığında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanında magnezyum, B1 ve B2 vitaminleri bakımından da zengin olması, bebeğin fiziksel ve zihinsel sağlığına oldukça yararlıdır. Avokadonun içinde bulunan folat, bebekler içinde gereklidir.

İFTARDA TÜKETİLECEK ALKALİ SALATA
Haftanın üç günü düzenli tüketilen avokadonun bağırsak florasını, akciğer zarını ve cildi yenileyip, onarma özelliği vardır. Bu salatayı oluşturan dört sebze, alkali sebzeler grubunun ilk sıralarında yer alıyor.

MALZEMELER
1 adet oda ısısında olgunlaşmış avokado (kulak memesi yumuşaklığı)
1 adet kırmızı soğan
2 adet yeşil soğan
Yarım demet roka
Zeytinyağı ve limon
1 yemek kaşığı elma sirkesi (ev yapımı turşunun suyu da olur)
Yeteri kadar deniz tuzu

HAZIRLANIŞI
Avokado küp küp doğranır, kırmızı ve yeşil soğanlar da ince ince doğranıp yarım demet rokayla avokadoya eklenir. Bir tam limon ve bir-iki tatlı kaşığı zeytinyağı ile arzuya göre beş-altı tane siyah zeytin de ilave edilerek servis yapılır.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Sahurda Avokado tüketmenin faydaları
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
BİZE ULAŞIN