"Ses kısıklığı, ağız kuruluğu, kuru öksürük, acı tat, boğaza yabancı cisim kaçma hissi gibi belirtilerle kendini gösteren boğaz reflüsü, mide asidinin gırtlağa ulaşması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır" diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmail Koçak, boğaz reflüsü ile ilgili önemli bilgiler verdi… Boğaz reflüsü, mide asidinin gırtlağa kaçması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Mideden gırtlağa ulaşan asit, boğazı tahriş eder ve hastalarda çeşitli şikayetlere sebep olur. Boğaz reflüsü ile mide reflüsü farklıdır.
Çünkü mide reflüsünde göğüste ağrı, yanma ve ekşime olurken, boğaz reflüsünde bu semptomlar görülmez. Boğaz reflüsüne, boğazda oluşan yoğun rahatsızlık hissi ile aşağıdaki belirtiler eşlik eder.
BOĞAZ REFLÜSÜNÜN BELİRTİLERİ
Ses kısıklığı
Seste kabalaşma
Ses problemleri
Gıcık şeklinde kuru bir öksürük
Geniz akıntısı hissi
Sürekli boğaz temizleme ihtiyacı
Boğazda tıkanma, yabancı cisim kaçma hissi
Yutma problemleri
Solunum güçlüğü
Ağızda acı ve kötü bir tat hissi
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Boğaz reflüsünün tedavisinde, hekiminizin belirlediği tedavi sürecini izlemek çok önemlidir. Boğaz reflüsünde, verilen ilaçların yanında diyet de tedavi sürecinin çok önemli bir parçasıdır. Verilen reflü diyetine uyulması hastanın iyileşme sürecini hızlandırırken, hastalığın tekrarını da engelleyecektir.
REFLÜ DİYETİ NEDİR?
Boğaz reflüsü diyetinin mantığı, mideyi fazla doldurmamaktan geçer. Az ve sık yemelisiniz. Gece yatağa yattığınızda en az iki saatlik açlığa sahip olmalısınız. Bu dönemde haşlama ve ızgara yiyecekler tercih edin. Anti asit beslenme prensipleri, reflü diyetine dost bir yaklaşımdır. Ihlamur, rezene, yasemin, papatya ve melisa çayı içebilirsiniz. Kayısı, muz, kavun, ananas, avokadoyu güvenle tüketebilirsiniz. Hazır meyve sularının yerine ev yapımı hoşaf, kompostoyu tercih edin. Süt ürünlerinden peyniri tercih edin ve bol bol su için.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Yüksek yastıkta yatın ve beli sıkan kıyafetler giymeyin. Karın bölgesini çalıştıran hareketlerden, tedavi süresi boyunca kaçınmalısınız.
Mümkünse karın egzersizlerine tedavi süresince ara verin. Mide doluyken spor yapmayın. Kuru ve klimalı ortamlardan uzak durun. Çünkü bu ortamlar, boğazdaki asit seviyesini artıracaktır. Eğer bu ortamlarda bulunmak zorundaysanız mutlaka bol bol su için.
TEDAVİDE BİRAZ SABIR
Boğaz reflüsü hemen düzelmez, iyileşme süresi biraz zaman alır. Bazen iki-üç hafta, bazen de iki aya kadar diyete uymak durumunda kalabilirsiniz. Eğer sabah ses kalınlığınız, boğazda gıcık hissiniz düzelmeye başladıysa doğru yoldasınız demektir.
SOFRANIZDAN UZAK TUTMANIZ GEREKENLER
BOĞAZ reflüsü hastalarının uzak durması gereken yiyecek ve içecekler şunlardır:
Asitli veya mideye girdikten sonra asit oluşumunu artıran yiyecek ve içecekler
Kola, soda, gazoz gibi bütün köpüren içecekler
Hazır meyve suları
Çay, yeşil çay, kuşburnu, adaçayı, elma çayı
Kahve ve kahvenin her türlü çeşidi
Çikolata ve bol kakaolu yiyecekler
Süt, yoğurt, kefir ve ayran
Asitli meyveler: Portakal, greyfurt, nar, limon, mandalina, kivi vb.
Sirke çeşitleri
Alkollü içecekler
Aşırı baharatlı yiyecekler (karabiber ve tarçın kesinlikle yasak!)
Çiğ soğan ve sarımsak (yalnız pişmiş olarak tüketebilirsiniz)
Ketçap, mayonez ve hardal
Hazır raf yiyecekleri
Tuza yatırılmış gıdalar (turşu vb.)
Kızartmalar ve fast-food yiyecekler Bazı durumlarda diyet, tek başına yeterli olmayabilir. Boğaz endoskopisi (kolay ve birkaç saniyelik bir işlemdir) ile boğazdaki reflü şiddeti tespit edildikten sonra hekiminizin önereceği asit düzenleyici tedaviler ile kalıcı bir sonuç elde edilir. Hem allopatik, hem de homeapatik tedaviler sonuç vermektedir.
DONDURMAYI ISIRARAK DEĞİL ERİTEREK TÜKETİN
MEMORIAL Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, sağlıklı ve doğru dondurma tüketimi hakkında bilgi verdi… Dondurmanın doğal ve sağlıklı şekilde üretilmesinin yanı sıra tüketiminin de bazı kurallara uygun ve sınırlı miktarda olması gerekmektedir. Dondurmanın yüksek besin değerinin yanı sıra kalori oranı da fazladır ve bu özelliği ile kilo alımına yol açabilmektedir. Bu nedenle çocukların günde 100 gramdan fazla tüketmesi sakıncalıdır.
PARÇA HALINDE YUTMAYIN
Dondurmayı, ısırarak ve büyük parçalar halinde yutarak yemek, mide-bağırsak sistemini olumsuz etkileyeceği ve bu bölgede tahrişlere yol açabileceği gibi mide kramplarının oluşmasına da zemin hazırlar. Aynı şekilde üst solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir. Bademcik iltihabı, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar sırasında da dondurmaya bir süre ara verilmelidir. Sağlıklı dondurma seçildiği ve fazla miktarda tüketilmediği halde kişide kolay veya sık üst solunum yolu iltihaplanmaları oluşuyorsa, üst solunum yollarını tahriş eden başka bir rahatsızlık olabileceği akla gelmelidir.
UZMANA BAŞVURUN
Örneğin kişide burun ve geniz tıkanıklığı şikayetleri varsa, sıkça ağızdan solumaya neden olan diğer durumlar da mevcutsa, ağız ve boğaz mukozası sürekli olarak bir miktar tahriş olmuş haldedir. Bu durumdaki hastaların soğuk bir besin yemesi ve içmesi, yüksek sesle veya uzun süre konuşması ya da tozlu ve kuru bir ortamda bulunması ile boğaz şikayetleri başlar. Boğazda batma ve yanma hissi, yutma sırasında takılma ve ağrı gibi belirtiler sıklıkla görülür. Bu durumda zaman geçirmeden bir uzmana başvurulmalıdır.