İçeriğinde A, B1, B2, B6, C ve E vitaminlerinin yanı sıra pektin, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri barındıran sirkeli su, arpa, üzüm, elma, pirinç gibi besinlerin ham suyu çıkartılarak üretilir. Geleneksek tıpta enfeksiyonları kurutan özelliğinden faydalanılan sirkeli suyun çeşitli hastalıkların doğal ilacı olarak kullanıldığı bilinirken temizlik malzemesi olarak kullanım şekline de rastlamak mümkün. Özellikle Osmanlı döneminde saraydaki kadınların güzellik bakımlarında sıklıkla kullanımına yer verdiği bir ürün olan sirkeli suyu özellikle cildin temizlenmesine yardımcı olurken akne ve sivilce gibi cilt problemlerinin de önüne geçer. İçerisinde şeker barındırmayan sirkeli su aynı zamanda kandaki hücrelerin dengelenmesini de sağlar.
Sirkeli suyun faydaları nelerdir?
Japonya'da yapılan bir araştırmanın neticesinde, aşırı kilo problemi bulunan kişilerinde vücutlarındaki asit oranının az olması dolayısıyla yağ yakımı gerçekleştiremediklerine, bunun da fazla kilo problemine yol açtığı gözlemlenmiştir. Aynı araştırmada bu kişilerin belirli oranda düzenli olarak sirke tüketmeleri sağlanmış ve bu sayede kilo verdikleri görülmüştür.
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan kemik hastalıklarının sebep olduğu semptomlardan bir tanesi de kramp ağrılarıdır. Düzenli ve kontrollü sirkeli su tüketimi bu ağrıların ortadan kalkmasını mümkün kılar.
Özellikle mevsim geçişlerinde meydana gelen grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar sebebiyle karşılaşılan kuru öksürük, burun akıntısı gibi problemlerin önlenmesi için sirkeli su tüketilebilir.
2006 yılında yapışan bir araştırmaya göre, sirkenin içeriğinde asit, vücutta tümörlü hücrelerin oluşumunun önüne geçer. Ayrıca diğer hücrelerin de DNA'sını koruyan sirkeli su, bu hücrelerin mutasyona uğramalarını engeller.