Süper bir antioksidan olan sumak, mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bu nedenle kanser, diyabet ve kardiyovasküler gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Antiinflamatuar özelliği ile soğuk algınlığı ve grip hastalıkları ve vücuttaki enfeksiyonlarla savaşır. Diüretik etkisi ile güçlü bir idrar söktürücü özelliği vardır. Adet döneminde şiddetli kramp ve sancı problemi yaşayan kadınlar sumak kullanarak, bu dönemi daha rahat atlatabilirler. Ayrıca emzirme döneminde kadınlar sumak tükettiğinde süt arttırıcı etkisiyle bilinir. Peki, sumak nasıl tüketilir? Sumak çayı nasıl yapılır? Tane sumak nasıl kullanılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…
SUMAK NASIL TÜKETİLİR?
Sumak bir kere deneyenlerin vazgeçemeyeceği lezzete sahip baharat çeşididir. Yaygın olarak salatalarda kullanılır. Bazı yemeklerde mükemmel uyumu nedeni ile sıklıkla tercih edilir. Örneğin, ekşili dolma, kuru patlıcan dolması, kısır ve patatesli pate gibi yemeklere çok yakışan bir baharattır. Sumağından faydalarından düzenli olarak yararlanmak isteyenler ise sumak çayı kullanabilirler. Sumak çayı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, balgam ve faranjit şikayetleri yaşayan hastalar için doğal bir tedavi yöntemidir. Ancak herhangi bir sağlık sorunu bulunan ya da ilaç tedavisi gören hastaların kullanmadan önce doktora başvurmalarında fayda vardır. Sumağın hem lezzetinden hem de yararlarından faydalanmak isteyenler sumağı yemeklerde ve salatalarda kullanabilirler.
SUMAK EKİMİ NASIL YAPILIR?
Bu bitki, orta tınlı, hafif kumlu, ağır killi ve drenajı olan toprakları sever. Besin maddesi bulunmayan topraklarda yetiştirilebilir. Tohumla çoğaltılan bir bitkidir. Ekme işleminden önce tohumlar ortalama 5 dakika kadar kaynar suya batırılır. Ardından 10-20 gün ılık suda bekletilir ve doğal koşullarda katlama işlemine alınır. Bahar ayında tohumlara bakılır, eğer çimlenmeler meydana gelmişse ekim işlemine başlanır. Ekim derinliğinin 10-15 mm. olması gerekir. Sumak fidanları çoğu zaman tüplü olarak üretilir ve 1 ya da 2 yaşlı olarak ağaçlandırma alanlarına dikilir. Hava kirliliğine dayanıklı oldukların şehir içlerinde yetiştirmek mümkündür.
SUMAK ÇEKİRDEĞİ NASIL KULLANILIR?
Yeşillikler üzerinde yükselen kırmızı meyve kümelerine sahip olan sumak toplandıktan sonra güneşte kurutulur ve taş dibeklerde dövüldükten sonra çekirdeklerinden ayrılır, eleme işleminin ardından kullanıma hazır hale gelir. Ancak, çekirdekleri kullanılmaz.
SUMAK ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Bir çay bardağına 1 tatlı kaşığı tane sumak konur ve üzerine kaynar su dökülerek 5 dakika demlenmeye bırakılır. Aynı zamanda demlenen sumak çayına 1-2 damla kekik çayı ilave ederek kullanıldığında birlikte daha faydalı olacaktır. Tane sumak nasıl kullanılır sorusunun yanıtı da merak konusudur. Sumak çayı hazırlarken tane sumak kullanabileceğinizden bu çay tarifinde bahsettik. Ayrıca bu çayı öğütülmüş sumakla da kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.