Uzak Doğu mutfağının vazgeçilmez sosu olan wasabi, Türkiye'de de son zamanlarda popüler olmaya başladı. Lokantalarda, kafelerde ve yemek menülerinde artık ismini sıklıkla duyurmaya başladı. Kanserden koruduğu, astım ve alerji gibi çeşitli hastalık ve rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen wasabi hakkında detaylı bilgileri hazırladık. Wasabi nasıl yapılır? Sorusunun yanıtı vereceğiz. Wasabi hangi yemeklerde kullanılır? İşte tüm merak edilenler…
WASABİ NEDİR?
Turpgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Japon turpu, bayır turpu olarak da bilinir. Tadı acı olması ve hardala yakın olması nedeniyle yemeklerde sos olarak kullanılır. Wasabi bitkisi, Japonya'daki vadi nehir yataklarında doğal olarak yetişmektedir.
WASABİ NASIL YAPILIR?
Wasabi kök halinde ya da diş macunu tüpüne benzer tüpler içerisinde kullanılmaya hazır şekilde satılır. Wasabi neyden yapılır diyorsanız, yanıtı köklerinin rendelenmesinden elde edilmesi olacaktır. Lokantalarda müşterinin isteği üzerine 15 dakikada hazırlanır ve servis edilir. Wasabı tarifi için, wasabi köklerini rendeleyerek ve blenderden geçirerek sos haline getirebilirsiniz. Wasabinin acılık süresi 15-20 dakika olduğu için hemen tüketilmelidir.
WASABİ SOSU NASIL YENİR?
Wasabi sosunun tadı acı olması nedeniyle solunum yollarını etkilemektedir. Nefes açıcı özelliği vardır. Bu yüzden kökünü rendeledikten hemen sonra 15-20 dakika içerisinde tüketilmelidir. Aksi takdir de acı etkisini yitirecektir.
WASABİ HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?
WASABİ BİTKİSİ NEREDE SATILIR?
Wasabi Japonya'da yetişen bir bitki türü olduğu için Türkiye'de gerçeğini bulmak çok zordur. Aktarlarda ya da Pazar hallerinde bulabilme ihtimaliniz var ama bu ihtimal oldukça düşük olduğunu da belirtmek gerekir. Hasadı zor olduğu için, gerçek wasabinin fiyatı yüksekti
WASABİ FAYDALARI
100 gram wasabi kökü bileşenleri aşağıdaki gibidir: