İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için, sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Bol su ve sağlıklı sıvı tüketimi idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için önemlidir. Kafein içeren içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçmamak da idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Aşırı tüketilmesi durumunda idrar yollarına zarar veren kafein, aynı zamanda demir emilimini de azaltarak vücudun direncinin kırılmasına yol açabilir. Yeşil çay tüketmek ve bol miktarda C vitamini almaya özen göstermek, idrar yolu enfeksiyonuna karşı faydalıdır. İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanmamak açısından, tuvalet sonrası temizliği özen göstermek ve idrarı uzun süre tutmamak da çok önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde öncelikli olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisinden sonuç alınamaması durumunda, başka tedavi yöntemleri de uygulanabilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
İdrar yolu enfeksiyonu gerçekleştiğinde, tedavi edilmezse enfeksiyonun yayılma riski yüksektir. Enfeksiyonun yayılması durumunda böbrekler etkilenebilir ve kalıcı hasarlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonunun kendiliğinden geçmesini beklemek doğru değildir. İdrar yolu enfeksiyonu böbreklerde kalıcı hasara yol açabildiği gibi, gebe kadınlarda erken doğuma sebep olabilir. Enfeksiyon ilerlerse, uzun süren antibiyotik tedavilerine ihtiyaç duyulabilir. Kronik hastalıkları olan kişilerde idrar yolu enfeksiyonu organ yetmezliği rahatsızlıklarına neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu böbreklere ve kana geçerse, hastanede yatarak tedavi gerektiren durumlara ve hatta ölüme dahi yol açabilir. Bu nedenle enfeksiyonun kendi kendine geçmesi beklenmemeli, mutlaka doktora başvurulmalıdır.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU KENDİ KENDİNE GEÇER Mİ?
İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçmeyebilir. Öncelikli tedavi yöntemi enfeksiyona neden olan virüs ve bakterilere karşı antibiyotik kullanımıdır. Tedavi için geç kalınması durumunda daha ciddi sonuçlara yol açabileceğinden dolayı, idrar yolu enfeksiyonunun kendi kendine geçmesi beklenmemelidir. Enfeksiyon durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak daha uygun olacaktır.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ
İdrar yolu enfeksiyonu, çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TEDAVİSİ
Yukarıda söz edilen belirtiler ortaya çıktığında, vakit kaybetmeden doktora başvurulması uygun olacaktır. Öncelikli tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Ancak enfeksiyonun seyrine göre, daha kuvvetli antibiyotik tedavileri ve hastanede yatarak tedavi de gerekebilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NELERE YOL AÇAR?
İdrar yolu enfeksiyonu, öncelikli olarak idrar sırasında ağrı ve yanmaya, idrarda koyulaşma, kan ve normalden daha ağır koku oluşumuna yol açar. Eğer idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde geç kalınırsa veya öncelikli olarak yapılan antibiyotik tedavisinden sonuç alınamazsa, enfeksiyona yol açan bakterilerin böbreklere ve kana bulaşması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda böbreklerde kalıcı hasar oluşabileceği gibi, enfeksiyon vücuda yayılarak başka organlara da zarar verebilir. Tedaviye başlamakta geç kalınırsa, enfeksiyon organlara verdiği zarar nedeniyle ölüme bile yol açabilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR?
İdrar yolu enfeksiyonunun önüne geçmek için, öncelikli olarak hijyen ve temizliğe azami önem verilmesi gerekir. Enfeksiyona karşı korunmak için sıvı tüketimi de çok önemlidir. İdrar yollarının temizlenmesinde bol su tüketmek çok faydalı olacaktır. Enfeksiyon gerçekleştiğinde de sıvı tüketimi aynı şekilde önem arz eder. Bol su tüketimi, idrar yolundaki enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı olacaktır. İdrar yolu enfeksiyonuna karşı;