Mor pirinç olarak da bilinen siyah pirinç, antosiyanin maddesinden dolayı güçlü antioksidan etkilere sahiptir. Eski Çin'e dayanan kökeni ile siyah pirinç, o dönemde hemen herkes için yasaklanmıştır. Sadece belirli imtiyaza sahip kişilerin tüketebildiği bir gıda olduğu için 'yasak pirinç' adıyla da anılmıştır. Bunun nedeni, yüksek besin değerlerine ve inanılmaz bir lezzete sahip olmasından kaynaklanır. Günümüzde ise dünyanın çoğu yerinde ulaşılması zor olmayan bir pirinç türüdür.
Siyah pirinç, Endonezya, Tayland, Çin ve Filipinler gibi Uzak Doğu'ya ait bir pirinç türüdür. Yaklaşık olarak 10.000 yıl önce Asya topraklarında ortaya çıkmıştır. Bu pirinci diğer tahıllardan ayrı tutan özelliği ise, gen mutasyonuna uğraması sonucu sahip olduğu mor ve siyah rengidir. Çiğken siyah olur ancak, pişirdikten sonra morlaşır.
Siyah pirinç içerisinde protein ve lif yoğunluğu fazladır. Beyaz pirince göre daha az işlenir. Rengini anti-enflamatuar, nöroprotektif ve hipoglisemik özelliklere sahip olan antosiyaninden alır. Gluten içermemesi nedeniyle, bağışıklık ve sindirim sistemi için hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Siyah pirincin yapısında, yağ asitleri, antioksidanlar, flavonoidler, ve diğer fenolik bileşikler vardır. Besin değerleri bakımından zengindir. İçinde, B2, B3, E vitamini, Beta karoten, lutein, zeaksantin, demir, kalsiyum, fosfor, krom, çinko, bakır, potasyum, magnezyum ve manganez bulunur.
Siyah pirinç kilo aldırmaz aksine vermeyi sağlar. İştahın azalmasına ve doygunluk hissinin artmasına yardımcı olur. Bu şekilde kilo vermeyi kolaylaştırır. Yüksek protein ve lif değerleri sayesinde sağlıklı zayıflamaya destek olur. Antosiyanin ile vücuttaki yağ oranının ve ağırlığın dengelenmesine yardımcıdır.
Rengi ile kendine has bir görünümü olan siyah pirincin farklı bir lezzeti vardır. Tıpkı kahverengi pirince benzer şekilde cevizi andıran hoş bir tada sahiptir.
Dokulu yapısından dolayı çiğnemesi uzun sürer. Bu yüzden, diyet öğünlerinin vazgeçilmez tarifi yulaf lapasında ve her yemeğin yanında mutlaka olması gereken pilavlarda kullanılabilir. Glutensiz olması, lif ve protein kaynağı olmasından dolayı tüketilmesi tavsiye edilen sağlıklı bir besindir.