İyileştirici özelliği bulunması ile özellikle salataların baş tacı olan nar sirkesini isterseniz market ve şarküteriden hazır olarak alabilirsiniz isterseniz de evinizde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Kemik ve kas gelişimine olumlu etkisi ile dikkat çeken nar sirkesinin pek çok hastalığa karşı da koruyuculuğu bulunuyor. Diğer sirkelere göre daha zahmetsiz hazırlanan nar sirkesinin çeşitli kullanım alanı olması da sıklıkla tercih edilmesini sağlıyor. Nar sirkesinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Doğal antibiyotik olarak kullanılan nar sirkesi, en güçlü antioksidanlar arasında yer alan C ve E vitaminlerinin yanı sıra karotenoid, flavonoidler, alfa lipoik asit, koenzim Q-10 ve lutein içeriyor.
Önemli düzeyle antioksidan barındırması sayesinde diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi hastalıklara karşı koruyucu etki sağlıyor.
Bunların yanı sıra kas ve kemik sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Kas oranında artışa sahip olması sayesinde sıklıkla tercih edilen sirkeler arasında yer alıyor.
Obezite hastalığına karşı korumasıyla dikkat çeken nar sirkesi, zayıflamak isteyen bireyler için birebir olması ile biliniyor. Nar sirkesinin içeriğinde yer alan vitamin ve mineraller yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırıyor.
Sağlıklı bir beslenme ve spor ile nar sirkesi kullanabilir ve bu sayede kolaylıkla zayıflayabilirsiniz. Üstelik nar sirkesi, yeşil çaydan daha fazla antioksidan barındırıyor. Bu sayede formda kalmayı da kolaylaştırıyor.
Nar sirkesini hazır olarak almak istemiyor ve evinizde hazırlamak istiyorsanız yapmanız gereken olgunlaşmış narları kabuklarından ayırarak tanelerini ayıklamak. Narların tazeliğini koruması için cam kavanoz kullanabilirsiniz.
Ardından cam kavanoza koyduğunuz narları tahta bir kaşık yardımıyla ezmelisiniz. Ezilen narların üzerine biraz su ve bir yemek kaşığı doğal tuz eklemeniz gerekiyor. Ardından cam kavanozun üzerini bir bezle örtmelisiniz. Mayalama işlemi için doğal elma sirkesi ya da doğal üzüm sirkesi kullanabilirsiniz.
Cam kavanozu 2 ay boyunca karanlık bir yerde bekletmeniz gerekiyor. Son olarak süzgeçten geçirerek posasını atmalı ve yeniden bir cam kavanoza koyarak kullanmalısınız.
Nar sirkesini su ile tüketebilirsiniz. Dilerseniz hazırladığınız salatalarda kullanabilir ya da sos olarak hazırlayabilirsiniz. Yemeklerde ve turşularda da nar sirkesi kullanabilirsiniz. Üstelik cildinize de nar sirkesi sürebilirsiniz.
Nar sirkesinin çeşitli kulanım alanları bulunuyor ve bu alanlara göre kullanım şekilleri değişiklik gösterebiliyor. Sirkeyi içecek olarak tüketmek istiyorsanız, bir bardak su içerisine 1 ya da 2 kaşık nar sirkesi ekleyebilirsiniz.
Tatlandırmak için bal ekleyebilirsiniz. Yemek sırasında ya da yemek öncesinde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez tüketebilirsiniz. Salata sosu olarak nar sirkesi kullanabilirsiniz. Turşu hazırlarken her zaman kullandığınız sirke yerine nar sirkesi tercih edebilirsiniz.
Nar sirkesi cilt lekelerine de iyi geliyor. Bu nedenle bir miktar su ile nar sirkesini karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz. Gece yatmadan önce bu karışımı cildinize sürebilirsiniz.