Kanda bulunan bir protein olan alyuvarların içerisinde bulunan antijenlere göre kanın A, B, 0 ya da AB grubu olduğu belirlenir. Alyuvarda A antijeni bulunuyorsa o kişi A kan grubuna sahiptir. Rh faktörü ise D antijeni ile belirlenir. D antijeni bulunuyorsa kan Rh pozitif, D antikani bulunmuyorsa kan Rh negatif şeklindedir.
A Rh Negatif Kan Grubu Özellikleri
A Rh- kan grubu;
- Alyuvarlarının içerisinde A antijeni bulunur.
- Kanın sıvı kısmında anti-B antikorları vardır.
- Rh sistemi ise RhD grubundan bulunan D antijeninden yola çıkılarak bulunur. A Rh- grubunda ise D antijeni bulunmaz.
- A Rh- kan grubu: 0 Rh- ve A Rh- gruplarından kan alabilir.
- A Rh- kan grubu: A Rh-, A Rh+, Ab Rh+, AB Rh- gruplarına kan verebilir.
A Kan Grubunun Özellikleri:
- Sindirim sistemleri genellikle duyarlıdır.
- Bağışıklık sistemleri oldukça dirençlidir.
- Beslenme ve çevresel koşullara adapte olmaları kolaydır.
- Stres yönetimi diğer gruplara göre daha kolaydır.
- Bağışıklık sistemleri hastalıklarına, kalp ve damar hastalıklarına, kanser ve şeker hastalığına yakalanma yatkınlıkları fazladır.
A Kan Grubuna Uygun Olan Egzersizler:
- 30 dakika olmak üzere, haftada 2- 3 defa tempolu yürüyüş,
- 40 dakika olmak üzere, haftada 3- 4 defa yüzme
- 30 dakika olmak üzere, haftada 2- 3 defa yoga ya da pilates
- 45 dakika olmak üzere, haftada 2- 3 defa dans
- 45 dakika olmak üzere, haftada 2- 3 defa aerobik
- 15 dakika olmak üzere, haftada 3- 5 defa gerinme
A Kan Grubuna Göre Beslenme Listesi
- Hayvansal Protein: Tavuk, hindi ve çoğu deniz ürünü.
- Süt Ürünleri: Yoğurt, peynir, kefir ve keçi sütü.
- Kuruyemişler: Fındık, ceviz, yer fıstığı ve kabak çekirdeği.
- Yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı ve keten tohumu yağı.
- Baklagiller: Nohut, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce ve mercimek.
- Tahıllar: Karabuğday, buğday ve pirinç
- Sebzeler: Bu grup için her türlü sebze uygundur.
- Meyveler: Erik, incir, greyfurt, ananas, kiraz, kayısı, böğürtlen, yaban mersini ve diğer orman meyveleri.
A Kan Grubu Beslenme
- A grubu bireylerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri ayaküstü atıştırmalarını sınırlandırmaları gerekmesidir. Ayaküstü beslenme sistemi a grubu için oldukça zararlıdır.
- A grubu bireyler metabolizma olarak 0 grubunun tersi niteliğindedir. Bu nedenle A grubunun kırmızı et tüketimine dikkat etmesi gerekir. Çünkü A grubu kişiler kırmızı et tükettiklerinde ağırlık hisseder ve enerji olarak düşük hisseder. Proteini diğer besinlerden alırsa A grubu bireyler daha dinç olur.
- A grubu bireylerin et tüketimi vücuda yağ şeklinde depolanır. Bu sebeple kilo vermek isteyen bireyler et yerine balık, baklagil gibi farklı protein kaynakları tüketmelidir.
- A grubu bireylerin mide asit miktarları diğer gruplara kıyasla daha azdır.
- A grubu bireylerin süt ve süt ürünlerini sindirmeleri diğer gruplar ile kıyaslandığında daha zordur. Bu olay da bu kişilerin metabolizmalarının yavaşlamasına, kilo alımına ve diyabet hastalığına neden olabilir.
- Vücudun ihtiyacı olan; antioksidan, vitamin, mineral ve enzimler için sebze tüketimi oldukça önemlidir. Bu grup kişilerin çiğ ve buharda sebze tüketmesi tavsiye edilir.