Ökse otu yukarıda da söylediğimiz gibi birçok faydaya sahiptir. Sizler için bu faydaları içeriğimizde bir araya getirdik ve ökse otunun nasıl hazırlanıp tüketilmesi gerektiğine dair bilgiler paylaştık. Fakat unutulmaması gereken önemli bir konu vardır ki o da şudur: tansiyon çok ciddi bir rahatsızlıktır ve tanımı da, tedavisi de doktor tarafından belirlenmelidir. Tansiyon hastaları, ökse otunu, doktorların önerdiği ölçüde içmeliler ve aşırıya kaçmamalıdırlar.
Ökse otu merhem olarak ve çay olarak kullanılabilir. Aşağıda iki türlü kullanımın da bilgisini verdik.
Çay Yapımı: Ökse otu çayı, dallar ve yapraklar kullanılarak yapılmaktadır. Meyveler kesinlikle oral yoldan tüketilmemelidir.
Eğer kullanılacak olan ökse otu taze ökse otu ise, bir fincan ılık suyun içerisinde 1 çay kaşığı ökse otunun yaprakları ve sapları atılır. Bu su bir gün kadar oda sıcaklığında bekletilir. Bu bir günün sonunda ökse otu yaprakları süzülür. Hazırlanan su ısıtılarak içilir. Afiyet olsun.
Merhem Yapımı:
Daha sonra hazırlanan kremi böcek sokmaları ya da yara olan bölgelere sürebilirsiniz. 10 dakika kadar beklettikten sonra bol su ile birlikte yıkayabilirsiniz.
Ökse otu sağlık için birçok faydaya sahiptir. Ökse otu tansiyon dengelemede, menopoz dönemindeki kadınlara, hormonal bozukluğu olanlara, kalp çarpıntısı yaşayanlara ve vücudunda akne izi gibi yara izi ya da böcek ısırması gibi problemlerle karşılanlara çok etkili bir şekilde yardımcı olur.
Ökse otu, ilkbaharın ilk aylarında açıp, yıl boyu kullanılabilen bir bitki türüdür. Ortalama ömrü yetmiş yıldır. Türkiye, Bosna Hersek, Arnavutluk, Türkistan ve Türkiye'de çok yoğun bir şekilde yetişir. Yeşil ve oval yapraklı olan ökse otu yapraklarını gönül rahatlığı ile toplayabilirsiniz.
Halk içinde ökse otunun gevele, güvelek ve purç gibi isimleri de vardır. Ökse otu tüketilirken tomurcukları kullanmamaya özen gösteriniz. Ökse otunun tüketiminde tomurcuklar kullanılmaz.
Ökse otunu özellikle çiğ ya da taze olarak tüketmek önerilmez. Bu şekilde ökse otunu tüketmek mühim zararlara sebebiyet verebilir ve dikkatli olunması gerekmektedir. Ökse otu eğer gereğinden daha fazla tüketilirse bulantı, ishal ve kusma gibi bazı yan etkiler gösterebilir. Bu sebeple gün içerisinde iki bardaktan daha fazla ökse otu çayı içmek fayda değil zarar getirecektir.
Ökse otunun, insanların sağılığını ciddi derecede olumsuz etkileyen hipertansiyon hastalığı üzerinde ezici bir etkisi vardır. Ökse otu, hipertansiyonun önüne geçerek felç, kalp krizi ve koroner kalp rahatsızlığı gibi son derece önemli ve ihmale gelmeyecek hastalıkları önlemeye yardım eder.
Ani tansiyon yükselmesini ve düşmesinin önüne geçer. Ökse otu günde 2-3 bardak içildiğinde kandaki şeker seviyelerini ideal miktara getirir.