Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Expo 2016 Antalya

Türkiye'de bugün kan ve gözyaşı var. Ancak karamsarlığa kapılmamak gerek. Çünkü terörün bir amacı da zaten sivil halkı yıldırmak, moralleri bozmak... O halde her şeye rağmen umutlu olmak gerekiyor. İşte bu amaçla size sevindirici bir olaydan söz etmek istiyorum.
Antalya dünya çapında bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor: "Expo 2016."
"Expo", İngilizce "Exposition" kelimesinin kısaltılmış hali. Anlamı: Fuar, sergi... Dünya fuarlarının yüz elli yılı aşkın bir geçmişi var. İlk Dünya Fuarı 1851'de Londra'da (İngiltere) düzenlenmişti. Teması ulusların sanayileşmesiydi.
Daha sonra Fransa, ABD, İtalya ve diğer ülkelerde düzenlenen Expo'larda tarım, zanaat, sanat gibi temalar öne çıktı. Mesela 1897 Brüksel (Belçika) Fuarı'nın konusu otomobillerdi. (Osmanlı da bu fuarların bazılarına katılmıştır. İleride ona da değiniriz.)
Dünya fuarlarına katılan ülkeler, etkinliğin temasına uygun ürünlerini ve kültürel özelliklerini sergiler. Böylece hem dünya çapında bir bilgi alışverişi yapılır, hem de girişimcilere çeşitli fırsatlar sağlanır.
Şu anda bütün dünyada "Yeşil" modası var. Artık hem ileri teknolojileri kullanalım, hem de ağacı bol, havası temiz kentlerde yaşayalım istiyoruz.
İşte bu eğilimin bir parçası olarak, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı bir küresel fuar olan Expo 2016 Antalya'nın teması "Çiçek ve Çocuk". Sloganı ise "Gelecek nesiller için yeşil bir dünya..."
Sakın "çiçek-böcek" diye küçümsemeye kalkışmayın. Antalya yıllardır bu fuara hazırlanıyor. Cumhurbaşkanlığının himayesinde yapılacak fuarın sponsorları arasında bizim grup da var. Yani devlet bu işe önem veriyor.
23 Nisan günü açılıp 30 Ekim'de sona erecek fuara 39 ülke katılıyor. İngiltere, Hollanda, Çin, Japonya, Hindistan, İtalya hemen göze çarpanlar.
Expo 2016'nın saymakla bitmez bir etkinlik repertuarı var: Sergi alanına dikilen 120 türde 25 bin ağaç... Milyonlarca çiçek... Özel koleksiyon bahçeleri...
Nepal "Himalaya Bahçesi", Çin "Ay Mücevheri Bahçesi", Güney Kore "Kıyı Bahçesi" ile katılıyor. Hollanda "Yeşil Şehir" temasına göre bir bahçe tasarlıyor. İngiltere ise tarihi bahçelerini sergileyecek.
Bitkilerden yapılan heykellerin ve 127 proje arasından seçilerek inşa edilen 100 metre yüksekliğindeki Expo Kulesi'nin büyük ilgi görmesi bekleniyor.
Tabii ki olay sadece "seyirlik" değil. Expo'ya özel yapılan kongre merkezinde altı ay boyunca konferanslar verilecek, sempozyumlar toplanacak. Ayrıca tiyatro oyunları sergilenecek, konserler yapılacak. Restoranlar ve kafeler de cabası...
Fuarın teması "Çiçek ve Çocuk" olduğu için bu alandaki etkinlikler başlı başına bir olay: Japon kâğıt katlama sanatından boyamaya, envaiçeşit atölye çalışmaları, "video mapping" uygulamaları, uzay kampları... Ve daha neler neler...
Dedim ya: Expo 2016 Antalya gelecek için umut veren bir etkinlik.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA