Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Kahve inme riskini düşürüyor

45 yaşında bir kadınım. Kahve içmeyi çok seviyorum. Her gün ortalama altıyedi fincan kahve içiyorum. Fazla kahve içmek zararlı mı? F.N./Antalya
Kahvenin içerdiği kafein; merkezi sinir sistemi, kalp ve solunum sistemini uyarır. Bronşların geçici olarak açılmasını sağladığı için nefes almayı rahatlatır, nefes darlığını iyileştirir, keyif verir, uyku açar ve sersemlik halinden kurtarır.

İKİ FİNCAN YETER
Ancak çarpıntı, kalpte ritim bozuklukları, tansiyon yükselmesi, göğüs ağrısı, koroner yetersizliğinde ağırlaşma, havale ya da epilepsi gibi istenmeyen etkiler de ortaya çıkabilir. Bir araştırma; kahve içenlerin, içmeyenlere oranla yüzde 20 daha az inme geçirdiklerini ileri sürmüştür. Ayrıca kahvede bulunan klorojenik asidin, gelişmekte olan diyabeti azalttığını gösteren çalışmalar da bulunuyor. Günde bir-iki fincan kahve içmek yeterli. Fazla kahve tüketenlerde sinirlilik, uykusuzluk, huzursuzluk, vb. psikolojik bozukluklar gelişebilir.

DİŞ ETİ İÇİN K VİTAMİNİ ALIN
Diş fırçalarken diş etim kanıyor. Bazen de burun kanamalarım oluşuyor. Bu kanamalar neden oluyor? Kanamaları önlemek için ne yapabilirim S.H./Niğde
Diş eti, ağız ve sinirleri örten zar tabakası ile burun kanamaları; C vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Ayrıca K vitamini yetersizliği de diş eti ve burun kanamalarına neden olur. C vitamini; portakal, limon, mandalina gibi turunçgillerde bol miktarda bulunur. Marul, ıspanak, semizotu, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde ise bol miktarda K vitamini vardır. K vitamini ayrıca bağırsak bakterileri tarafından da üretilir. Antibiyotik tedavisi gören kişilerde K vitamini yetersizliği gelişerek kanamalara yol açabilir.

A VİTAMİNİ İÇİN DOMATES YİYİN
A vitaminin vücut için çok yararlı olduğunu duydum. Hangi besinlerde A vitamini bulunur; bu konuda bana bilgi verir misiniz? D.M./Malatya
A Vitamini; göz problemlerini ve körlüğü önler. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirip cild sorunlarını engeller. A vitamini; et ve et ürünleri, balık, sığır karaciğeri, süt, yoğurt, yumurta, tereyağı ve peynirde bol miktarda vardır. Bitkilerde ise A vitamini, betakaroten halinde bulunur. Havuç, domates, elma, şeftali, kayısı, ıspanak ve pancar gibi besinlerde bulunur. Besinlerin kızartılması veya haşlanmasıyla etkisini kaybeder. Günlük A vitamini ihtiyacı 1000 ünite civarındadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA