Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAZAL ATEŞ

Sırat-ı Müstakim!

Başkent Perşembe günü tarihi bir sergiye ev sahipliği yapacak. Serginin adı; "Mehmet Âkif Ersoy'un Şahsi Eşyaları!" "İstiklal Marşı" gibi bir milli bilinç hazinesi bırakan büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un bugüne kadar sergilenmeyen 68 özel eşyası sergilenecek. Şiirleriyle, fikirleriyle tüm hayatını milletine adayan, Anadolu'da bağımsızlık ateşini alevlendiren büyük şairin vefatının 84. yılı sonrasında ilk sergi olacak. Ankara İl Kültür Müdürlüğü ile Sebîlürreşâd Dergisi işbirliğiyle düzenleniyor. Adnan Ötüken Halk İl Kütüphanesi'nde saat 12.00'de ziyaretçilere açılacak. Açılışı da Mehmet Akif'in ailesi adına torunu Selma Ersoy Argon gerçekleştirecek. Sergide, TBMM'nin millevekillerine savunma amaçlı hediye ettiği tüfek, köstekli saati, namaz tespihi, mutfak ve banyo eşyaları yer alacak. Serginin en ilginç parçası da Ersoy'un vefatı sonrası alınan yüz maskı olacak. Sebilurreşad Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Baykan, sergiyi anlatırken "Sergide 99'luk namaz tespihinden kahve takımına, yatak örtüsünden banyo eşyalarına kadar birbirinden değerli eşyaları yer alacak. Meclis'in hediye ettiği tüfek ailede değildi, depodan çıkarıldı. Okullar da sergiyi ziyarete geliyor" diyor.


Gelelim serginin ev sahiplerinden Sebîlürreşâd Dergisi'ne; Mehmet Akif Ersoy'un desteği ile 1908'de Sırat-ı Müstakim adıyla çıkarılmaya başlayan, Milli Mücadele yıllarında önemli rol oynayan bir dergi. Safahat'ın tamamına yakını da bu dergide yayınlanır. Takrir-i Sükûn Kanunu ile kapatılan dergi daha sonra Türkçe alfabeyle yayın hayatına döner ancak 1966'da yayın hayatına son verilir. Daha sonra Sebîlürreşâd adıyla yayına devam edilir. Dergi yaklaşık 55 yıl sonra Ankara merkezli olarak gazetesi Fatih Bayhan öncülüğünde yayın hayatına döner. Üç yıl önce Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazısına da yer verilen derginin yönetiminde şairin ailesi de yer alıyor. Bu arada "sırat-ı müstakim" sözü tılsımlı gelir bana. Birçok ayette, Yunus'un Nesimi'nin şiirlerinde de sıkça görürüz. "Apaçık, dosdoğru, hak yol" anlamına gelir. "Allahım beni sırat-ı müstakim'e hidayet et" diye kullanırız günlük hayatta. Hak yolu bulmak için de okumak, tarihi kucaklamak, geçmişe sahip çıkıp geleceği bu değerler üzerine inşa etmek gerekir. 12 Mart'ta Kızılay'da Adnan Okuyan Halk İl Kütüphanesi'nde görüşmek dileğiyle…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA