Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAZAL ATEŞ

Mızıka-yı Hümâyun’dan bugüne

Hayal gücünün, yaratıcılığın dışa vurumudur sanat. Müzik, bale, opera, tiyatro, dans, resim gibi dallarıyla yaşam zenginliğimizdir. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "sanat yüksek uygarlığın merdivenidir." Profesyonel kadrosuyla 1826'da kurulan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) da sanatı besleyen en önemli değerlerimizden biri... Temelini Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan Mızıkayı Hümâyun oluşturur. Mehter takımı yerine batılı bir askeri bando oluşturmak için kurulan Mızıkayı Hümâyun çeşitli müzik, sahne sanatı ve eğlence dallarını bünyesinde toplayan sanat kuruluşuna dönüşür. Atatürk'ün isteği ile 1924'te Mızıkayı Hümâyun Ankara'ya taşınır, 8 yıl sonra Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası olarak hizmete devam eder. Özel Kuruluş yasasının çıktığı 1957 yılında da Riyaset-i Cumhur Senfoni Orkestrası adını alır. Orkestra, günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet veriyor.

Türkiye'de çok sesli müziği yayma, tanıtma, sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurt dışında tanıtmada öncülük eden CSO'nun yeni binası 3-4 Aralık'ta coşkulu galayla açılıyor. Bu sanat kompleksi Türkiye'nin de gerçek anlamdaki ilk müzik salonu olacak. Mimarisi, ses ve ışık düzeni, akustiği ile hem gözleri hem de gönülleri büyüleyecek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 25 yıl önce temeli atılan bu binanın inşaat süreciyle bizzat ilgilenerek bu aşamaya gelmesine büyük katkı sundu. Bina dünyanın dört bir yanından en saygın orkestraları, solistleri ağırlayacak.

Galada soprano Angela Gheroghiu ve dünyanın en iyi piyano ikililerinden olan Güher ile Süher Pekinel kardeşler sahne alacak. Sanatçılar Şef Cemi'i Can Deliorman yönetiminde ağırlayacak olan CSO, ailesine yeni katılan sanatçılarla ilk kez müzikseverlerin karşısına çıkacak. Dünyanın en önemli klasik müzik, opera, bale, caz ve dünya müziğinden örnekleri gösteren Fransa merkezli Mezzo televizyon kanalı ilk kez 4 Aralık'ta Türk orkestrasını yayınlayacak. Sanatçılar renkli repertuarlarıyla Ankaralıların karşısına çıkacak. Hamburg Elbphilharmonie konser salonundan sonra dünyada açılan bu ilk konser salonu dünya müzik ailesine büyük bir kazanım sunacak. Sanata yapılan yatırım insana yapılan en önemli yatırımdır. Başkenti müzik merkezi yapacak bu eserde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA