Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Grip öksürüğü 20 gün sürebilir

Grip olup iyileştim. Ancak öksürüğüm hâlâ geçmedi. Bende akciğer hastalığı olabilir mi? T.Ö./İstanbul

Öksürük ; vücudun, kendisini korumak ve solunum sistemini temiz tutmak için geliştirdiği bir savunma sistemidir.

GENİZ ÖRSELENİYOR
Havanın rahat girişine ve çıkışına engel olacak sorunlar; öksürükle dışarıya atılmaya çalışılır. Yemek yerken boğaza bir şey kaçtığında oluşan ani öksürük gibi... Grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülen öksürüğe gelince... Hastalık iyileştikten sonra devam eden öksürük, tahriş öksürüğüdür. Hastalık sırasında örselenen geniz ve hava yolları; öksürük refleksini uyarır. Doku iyileşinceye kadar da hasta öksürmeye devam edebilir. Bu süre genellikle 20 gün civarındadır. Başka belirti olmadığı sürece bu tarz öksürükler, grip sonrası hastalığın doğal süreci olarak kabul edilebilir. Öksürük haricinde her şey iyi görünse bile, iki aydan uzun süren öksürükler için doktora görünmek gerekir.

Ilık süt tahriş hissini azaltır

Çocuklarım çok sık öksürüyor. Her seferinde ilaç vermek istemiyorum; ne yapabilirim? Y.E./İzmir

Öksürük çoğunlukla viral enfeksiyonlar ya da alerji sonucu ortaya çıkar. Ayıca bakterilerin sebep olduğu ateşli hastalıklar da öksürüğe neden olabilir. Yatmadan önce içilecek ılık süt, oda havasının nemli olması, burunun tuzlu suyla temizlenmesi; genizdeki tahriş hissini rahatlatıp öksürüğün şiddetini azaltır. Ayrıca sütün içine iki çorba kaşığı bal ekleyip içmek de etkili olur. Çünkü balda bulunan yüksek orandaki şeker, genizdeki tahriş hissini azaltır. Sert şekerler de emildiğinde fayda sağlayabilir. Ancak çocuklara verecekseniz boğazına kaçırmayacak yaşta olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Reflüyü tedavi ettirmelisiniz

Babamın öksürüğünü, mide asidinin yukarı çıkmasına bağladılar. Bu mümkün mü? G.F./Adana

Mide reflüsü denilen yüksek asitli mide içeriğinin yemek borusuna kaçması, müzmin öksürüğe neden oluyor. Solunum yolu hastalıklarına bağlanamayan kronik öksürüklerin önemli bir kısmı reflüden kaynaklanıyor. Midedeki asitli içerik, yemek borusundan yukarı çıkarıp genze kadar ulaşır ve burayı yakarak tahriş eder. Geniz tahrişleri de öksürük sebepleri arasındadır. Öksürükten kurtulmak için öncelikle reflüyü tedavi ettirmelisiniz. Ayrıca yatmadan iki saat önce beslenmenin kesilmesi ve yüksek yastıkla yatılması öneriliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA