Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Yeni Kûtülamâre kitapları

İngilizler'in tarihte aldıkları en önemli mağlubiyetlerden biri olan bu savaş maalesef şimdiye kadar akademik olarak fazla incelenmemiştir.
Kûtülamâre zaferi hakkında özellikle Türkçe fazla araştırma yoktur. Geçen sene 100. yıldönümü vesilesiyle birçok kitap neşredildi. Ancak bu sene bu konuda fazla bir yayın ve etkinlik yapılmadı. Yeditepe Yayınevi ise geçen sene olduğu gibi bu sene de Kûtülamâre konusunda kitap yayınlamaya devam etti. Üç yeni kitap çıkardı.
Bu kitaplardan birinci Vahdettin Engin ve Muzaffer Albayrak'ın birlikte hazırladıkları "Kûtülamâre Zaferi, 1916" isimli bu kuşatmayı kaynaklara dayalı olarak baştan sona anlatan bir eser. İkincisi geçen sene Sultanbeyli Belediyesi tarafından basılan "Osmanlı'nın Unutulan Son Zaferi, Kûtulamâre, Yarbay Mehmed Reşid Bey'in Savaş Günlükleri" isimli eserin yeni baskısı. Sahaf Bahtiyar İstekli'nin bulup, yayına hazırladığı eserin editörlüğünü yine bu sahanın uzmanlarından Muzaffer Albayrak yapmış. Son kitap ise Tuncay Yılmazer tarafından "kuşatma ve Esaretin Adı Kûtulamâre" adıyla Türkçe'ye çevrilmiş savaşta bulunmuş bir İngiliz subayının hatıraları. Yüzbaşı Edward W.C.
Sandes, I. Dünya Savaşı'nda Basra Körfezi'nden çıkıp Irak içlerine ilerleyen General Townshend yönetimindeki İngiliz Ordusuna mensup 6.
Hint Tümeni'nde köprü istihkâm birliğinin komutanıydı. Görevi, Dicle Nehri üzerinde nehir taşıma araçlarını kullanarak yüzer köprü inşası ve emir geldiğinde bunları söküp karadan ilerleyen orduyu takip etmekti.
Yüzbaşı Sandes, kuşatma altındaki kasabada yaşananları, çekilen sıkıntıları, kasabanın Arap ahalisi ile olan münasebetlerini, Türklere nasıl teslim olduklarını çarpıcı bir dille bir İngiliz subayının gözüyle anlatıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA