Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Hepimiz afet öğrencisi olduk

Önce deprem konusunda uzmanlaştık. Fay hattı nedir, dalma-batma zonu neye denir, canlı fay nasıl olur, deprem çantası niye önemlidir, dolaplarımızı niye duvara sabitlemeliyiz?.. Depremler sonrasında hemen her gün televizyonda konuşan uzmanlar sayesinde hepsini bir bir kafamıza kazıdık.
Sonra seller dikildi karşımıza... Debi nedir, savak nedir, dere yatağına neden ev yapılmaz, akarsular üzerindeki köprülerin sudan yüksekliği ne kadar olmalı? Sırılsıklam öğrendik hepimiz.
Ardından ormanlarımız tutuştu. Kızılçam mı karaçam mı daha çabuk yanar, helikopterlerin mi yoksa uçakların mı söndürme kapasitesi daha yüksektir, yanan bir kozalak başka bir yere sıçrarsa orayı kaç saniyede tutuşturur, yangın kuşu nedir? İçimiz, dışımız yana yana öğrendik.
Hayat eski öğretmenler gibi. Elinde kızılcık sopası, kafamıza vura vura öğretiyor...

İlklerin olimpiyatı
Tokyo 2020 tarihe 'ilklerin olimpiyatı' olarak geçecek. İlk kez gecikmeli yapılan olimpiyat, ilk kez seyircisiz organize edilen olimpiyat, kaykayın olimpik branş olarak kabul edildiği ilk olimpiyat gibi. Ama Tokyo 2020'nin ilkleri bunlarla da sınırlı değil.
Doping olaylarıyla başı dertte olan Rusya, Tokyo'ya Rusya Olimpiyat Komitesi (ROC) adı verilmiş bir kafileyle geldi. Böylece ilk kez bir ülkeyi bir kuruluş temsil etti.
Tokyo 2020'nin en önemli özelliği ise Mülteciler adı altında bir grubun yarışmasıydı. İçinde Suriyelisi, Iraklısı, Afganı, Myanmarlısı olan ve 'ülkelerinden göç etmek zorunda kalmış' insanların oluşturduğu ekip, mülteci sorununa dikkat çekmek, farkındalık yaratmak adına önemli bir görev üstlendi.
Olimpiyatın bir başka ilki ise trans kadın (Sonradan kadın olan) bir sporcunun yarışmasıydı. Yeni Zelanda kadın halter takımında yer alan 43 yaşındaki Laurel Hubbard, 87 kiloda yaptığı kaldırışlarda başarılı olamayıp son sıralarda yer aldı. Eminim, eğer şampiyon olsaydı, altın madalyası çok tartışılacaktı.

Murat Yıldırım yakalandı
Magazine özgü "Yakalandı" haberlerini genellikle gece kulübü çıkışlarında ya da yat güvertelerinde izlemeye alışkınız. Ama bu sefer bir ünlü; farklı bir yerde, farklı bir eylemin içinde "Yakalandı..."
Ünlü oyuncu Murat Yıldırım'ı bir hayranı uzaktan görüntülemese hiçbirimizin haberi olmayacaktı. Meğer sevgili Murat, muhtaçların kapısını çalıp onlara kendi eliyle erzak dağıtırmış.
Murat'ın vesilesiyle, en küçük hayır işlerini bile muhabir çağırıp, 'kayda geçiren' ya da sosyal medya hesabından bağıra çağıra duyuran ünlülere bir kez daha hatırlatmakta fayda var: "En makbul hayır işi sessiz sedasız yapılandır. Sağ elin verdiğinden sol elin haberi olmamalı..."

Çocuklara dijital kütüphane
TRT Çocuk harika bir uygulama başlattı: Sanal ortamda kitap okuma (dinleme) uygulaması. TRT Çocuk Kitap adındaki uygulamayı indiriyorsunuz, ondan sonra bütün masal ve çocuk kitapları hizmetinizde... Öğrenince eşime dedim ki, "Aman bu uygulamayı hemen indirelim. Bizimki saçma sapan oyunlara kapılmasın, dijital ortamda kitap okuma alışkanlığı edinsin." Özlem güldü, "Ohoo sen çok geç kalmışsın. Biz onu keşfedeli bir ay oluyor..."
Uygulama harika... Karşınızda yüzlerce kitap seçeneği. Bir tanesinin üzerine tık'lıyorsunuz. Hem önünüzde o kitabın sayfaları açılıyor hem de kusursuz bir seslendirme ile içindekiler okunuyor.
Ama ben yine de 'kitap kokusu, önce ciğerlerine sonra hücrelerine işlesin diye' çocuğumun kütüphanesini gerçek kitaplarla doldurmaya devam edeceğim. Çünkü hiçbir şey o kokunun ve sayfa hışırtısının yerini alamaz. Annesi de bu yeni dijital uygulamanın tembelliğine kapılıp her gece uyku öncesi ona masal anlatmaktan vazgeçmeyecek.

Şeref kürsüsü
Marmaris'te Atv muhabiri, yorgunluktan bitap şekilde yemek molası veren orman işçilerini görüntülemek istedi. İşçiler, "Hayır, olmaz, biz bu işi reklam için değil, vatan sevgimiz için yapıyoruz" deyip karşı çıktılar. Helal olsun gerçek kahramanlara...

Zap'tiye
Yanmaz eldiven, yangın topu ve yangın kremlerine bir günde yüzde 630 zam yapıldı. Bir yanda otu ocağı yananlar, bir yanda vicdanı asla yanmayanlar...

Ne demiş?
Aracı muayenesiz olduğu için ceza yiyen motosiklet sürücüsü, trafik polislerine intizar etti: "Hiç affetmiyorsunuz. İnşallah siz de bir gün aynı şekilde yakalanırsınız..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA