Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU

DR. EREN EROĞLU

Eşimin horlaması beni ürkütüyor

Eşim uyurken önce nefesi kesiliyor, sonra patlar gibi derin bir nefes alıyor. Bu şekilde horlaması beni çok korkutuyor. Bu bir hastalık mıdır? Ayşegül V./İzmir

Eşinizin rahatsızlığına uyku apnesi denir ve çok sık görülmese de ciddi sonuçlar doğurabilir. Sizin de tarif ettiğiniz gibi farklı nedenlere bağlı olarak, hasta 10 saniye ya da daha uzun süre nefessiz kalır. Uyku apnesi seyrek olarak beyin sapındaki organik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Çoğunlukla ise sebep şişmanlıktır. Hastalar ünlü 'Charles Dickens' romanının kahramanına benzedikleri için bu tabloya 'Pickwick Sendromu' da denir. Bu hastalarda genellikle şişmanlığa bağlı solunum yolu daralmaları vardır. Bunun yanında kandaki karbondioksit artışı da solunum durmasını uyarır. Yapılması gereken kilo vermektir. Bu hem mekanik, hem de metabolik dengeyi tekrar kuracaktır. Bu yazıyı göstererek eşinizi ikna edin ve onu bir uyku laboratuvarına götürün.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.