Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Sürekli öksürmemin nedeni midemdeki reflü olabilir mi?

Geçmek bilmeyen bir öksürüğüm var. Endoskopi çektirdim. Öksürüğümü reflüye bağladılar. Midemdeki sorunun öksürüğe sebep olması beni şaşırttı. Yanlış teşhis olabilir mi? Fatma G./İstanbul

Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkar. Aslında bu; her sağlıklı kişide yemek yeme esnasında ve sonrasında oluşan fizyolojik bir olaydır. Doku hasarı sonucu gelişmesi; reflü hastalığına ve yutma güçlüğü, göğüste yanma, yenenlerin ağza gelmesi gibi yakınmalara yol açar.

KİLO TETİKLER!
Reflü yakınmaları uyku esnasında azalır. Ayakta iken, yemek sonrası, konuşurken ya da gülerken ise şiddetlenir. Şişmanlık da reflüyü arttıran sorunlar arasındadır. Kuru öksürük ve ses kısıklığı gibi yakınmalar ön plandadır. Yüzde 5-40 arasında geniş bir yelpazede kuru ve uzun süreli öksürüğe; reflü yol açmaktadır. Reflü tedavisinde kişinin alabileceği önlemler; kilo vermek, sigarayı bırakmak, alkol içmemek ve yemek yeme düzenini değiştirmek olarak sıralanabilir. Hekim kontrolünde mide asidini kontrol eden ilaçlar kullanılabilir. Gerekli görülen hastalar için ise cerrahi müdahale söz konusu olabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA