Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Tıyatro dünyasında yenilik: Whatsapp ve kulak tiyatrosu

Pandemi süreci kültür ve sanatın üretimini nasıl etkiledi derseniz, kreatif ürünlerin üretimi ve tüketimi sürecinde birçok değişiklik oldu. Her sektör kendince yeni yollar ararken tiyatro dünyası da yaratıcı isimlerin yenilikçi bakış açıları ve girişimleriyle ayakta durmaya çalışıyor. Damla Sönmez, Ushan Çakır ve Sinan Arslan'ın hayata geçirdiği WhatsApp Tiyatrosu, 'Korona ve Juliet' adlı oyunla sevenlerine farklı bir deneyim yaşatıyorlar. Nasıl mı? Yenilikçi, özgün ve deneyim odaklı içerikler üreten bir tiyatro ve performans topluluğu Nüx ile birlikte Fuat Mete'nin yönetmenliğinde sıra dışı formatta bir ilki deneyimliyorlar. Nüx Tiyatro, 2020 yılında, Covid-19 karantinasının getirdiği durağan günleri fırsat bilerek Fuat Mete ve Melodi Şıhmantepe tarafından kuruldu. Fuat, Nüx'te yaratıcı direktör, Melodi ise yapımcı rolünü üstleniyor.

ÜÇ GÜN SÜRÜYOR
Oyun, bir WhatsApp konuşma grubuna dahil edilecek oyuncu ve seyircilerle, gruptaki diyalog ve multimedya gönderileri aracılığıyla, uygulamanın anlık takip edilebilir canlı bir sahne gibi kullanılmasıyla gerçekleşiyor. Gruba eklenecek seyirciler, yazma izinleri olmadan, gruptaki sohbete seyirci kalacaklar. Oyun, başlangıç saatinde gruba gelecek ilk mesajla başlayacak, hikaye farklı saat aralıklarında geçecek olan konuşmalardan oluşacak. WhatsApp özellikleri olan yazışma, ses kaydı, fotoğraf, emoji, video, link gönderimi gibi olanakların da kullanılacağı oyun, basit bir grup konuşmasına misafir olacak seyircilere naif bir deneyim yaşatabilmeyi hedefliyor. Üç güne yayılarak sürecek oyunda seyirci, bir hikayenin etrafında dönen yazışmalardan, ses kayıtlarından ve görsellerden oluşan gerçek zamanlı ve kurmaca bir sohbeti takip edecek. Biletini alan seyirciler, ilettikleri telefon numarasıyla birlikte, oyun saatinden hemen önce bir WhatsApp grubuna eklenecekler. Önerilen gizlilik ayarlarını yerine getiren seyirciler ve oyuncular grupta bir araya gelecekler. Ardından oyunu, yazma izinleri olmadan, kendi zamanlamalarıyla takip edebilecekler.

'KORONA VE JULIET'
Oyunun hikayesi şöyle: Kronik hastalığı olduğu için salgın döneminde en riskli grupta olan Fırat, Tinder'dan tanıştığı bir kızla buluşmaya gider. Sosyal mesafeli bu masum buluşmadan beklenmedik bir şekilde aşık olarak çıkan Fırat'ın aşk ve ölüm korkusu arasındaki tercihleri en yakın arkadaşlarıyla konuştuğu WhatsApp grubunda masaya yatırılır.

KULAK TİYATROSU
Bu ekip yakında bir de 'podcast' tiyatrosuna başlıyor. Podcast tiyatrosu, bir kulak tiyatrosu aslında. Oyunları günümüz ses tasarımı imkanlarıyla birleştirip ücretsiz olarak seyirciyle paylaşacak, Nisan Ceren ve Faruk Özerten'in kurduğu bir oluşum. Birçok oyuncu, birçok oyun okuyacak. Damla Sönmez, Berkay Ateş'in 'Hak' isimli oyununu okuduktan sonra, Ushan Çakır'la birlikte de Mike Bartlett'ın 'Müdahale' isimli oyununu seslendirecek.

Koronavirüsün kadınlara etkisi

Birleşmiş Milletler'in (BM) yayımladığı yeni küresel veriler, koronavirüs salgınının kadınların son 25 yıldır eşitlik mücadelesinde elde ettikleri kazanımları yok edebileceğine işaret ediyor. Veriler, salgının etkisiyle ortaya çıkan ekstra ev emeği yükünün çok büyük bir kısmını kadınların üstlendiğini ortaya koyuyor. BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlenmesi Birimi Başkan Yardımcısı Anita Bhatia, "25 yıl uğruna mücadele ederek kazandıklarımız, bir yıl içinde yitirilebilir" diye konuştu. Salgının kadınlar açısından iş bulma ve eğitime erişim imkanlarını da azaltabildiğine de dikkat çeken Bhatia, kadınların salgınla ortaya çıkan ek bakım ve ücretsiz ev içi emek ihtiyaçlarını da karşıladıklarını belirterek bunun 1950'lerin toplumsal cinsiyet rollerine geri dönülmesi riski yarattığını söyledi, kadınların zihinsel ve fiziksel sağlık sorunlarının artabileceği uyarısında bulundu. 'Ne mutlu, zar zor da olsa yıllardır kadınların sesi çıkıyor' derken, yine mi bir gerileme söz konusu? Gelin el birliğiyle bunu engelleyelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA