Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAKAN UÇ

Milyonlara ulaşan sahte tıklanma dönemi kapandı

"Ah o eski günler nerede?" sözü son dönemlerde tam da müzik sektörü için geçerli. Neden mi? Efendim çok değil daha bir yıl öncesine kadar Youtube'da tıklanma sayıları havalarda uçuşuyordu, milyonları buluyordu. Her gün birileri çıkıp "Ben 50 milyon, 100 milyon tıklandım" diyordu. O dönemlerde en çok konuşulan ise tabii ki bu sahte rakamların nasıl elde edildiğiydi. Kimilerinin yurt dışından, Kamerun'dan, Nijerya'dan, hatta Papua Yeni Gine'den bile tıklanma satın aldıkları konuşuldu.

KİMSE İNANMADI
Ama bırakın sektörü, bu sahte tıklanmalara fanları bile inandıramadık. Bir sanatçıya yapılacak en büyük kötülük; icra ettiği sanatın halk nezdinde gerçek tepkisini bilememek olur herhalde... Bazı menajerler, basın danışmanları, yapım şirketleri bu gerçeği hiç düşünmeden sahte tıklanma pompasını sanatçılarına verdiler. Şimdilerde ise Youtube'un Türkiye üzerinde uyguladığı bir sistem ile sahte tıklanma olayı hemen hemen tamamen ortadan kalktı. Son dönemlerde yeni iş çıkaran popüler isimlerin izlenme oranlarına bakınca durum daha da iyi anlaşılıyor aslında. Hadise, Edis, Gülşen, Sibel Can gibi Türkiye'nin en sevilen, beğenilen isimlerine ve yeni işlerine bakınca rakamlar ortada... Bir haftada izlenme rakamları 5-6 milyonu geçmiyor. En çok da henüz adını bile duymadığım şarkıcıların ilk haftada "20-30 milyon izlendik" diye ortalarda dolaşmaları komik geliyordu bana. Şimdi bakıyorum onlar da ortalarda yok. Burada ismi geçen sanatçılar alınmasın... Rakamları en sevilen isimler üzerinden örneklemek adına söylüyorum.

REKLAM VERECEKLER
Youtube bunu yaparken aslında iki şeye hizmet etti; hem sanat camiasına, hem de kendisine... Nasıl mı? Sanat camiası fake tıklanmalardan arındı. Youtube da merdiven altı bot atanlardan sıyırıp kendi reklam gelirlerini artırdı. Şimdi sanatçılar reklama biraz yüklenecek ve rakamlarını yükseltmeye çalışacaklar, bu da gayet normal. Akımın dijitale döndüğü bir dünyada reklam verip kitlelere ulaşmaya çalışmak kadar doğal bir şey yok elbet... Bakalım önümüzdeki günlerde rakamlar nasıl değişkenlik gösterecek, hep beraber izleyip görelim.

Sapanca
Gölü'nde gazino keyfi başlıyor
Bildiğiniz gibi yok olan gazino kültürü pandeminin de uzun sürmesi ile işletmeleri iyice ürkütmeye başladı. Fakat hem yerli, hem de yabancı turistlerin gözdesi olan Kırkpınar Sapanca'da yer alan İskele Restaurant'ın 11 Eylül'de başlayacağı yeni nesil gazino eğlencesinin haberini vermek istedim. 10 bin metrekare alan içinde göl kenarında bulunan mekan, açılışı Mustafa Keser gibi bir müzik duayeni ile yapacak. Bu eğlencede ben de orada olup gözlemlerimi buradan yazacağım. 5nokta4 organizasyondan Zafer Balkaya bu tarz cesur işlerde hep öncülük yapıyor. Hem mekanı, hem de Mustafa Keser gibi eşsiz bir sesi dinlemek için ben de sabırsızlananlardanım. Şimdiden hayırlı olsun...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA