Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Seçimlerimizi biz mi belirliyoruz?

"Kontrol sahibi olup olmadığımızı nasıl bileceğiz?
Sadece önümüze gelen şeyin en iyisini yapmaya çalışıyoruz, olay bu. Sürekli iki seçenekten birini seçmeye çalışıyoruz. Tıpkı bekleme salonundaki iki tablo gibi. Coca-Cola veya Pepsi, McDonald's veya Burger King, Hyundai veya Honda...
Hepsi aynı bulanıklığın parçası, değil mi? Odak dışında kalan bulanıklık. Seçimin yanılması.
Yarımız kendi istediğimiz kablolu yayın, doğalgaz ve elektrik şirketini bile seçemiyoruz. İçtiğimiz su, sağlık sigortamız. Seçebilseydik bile fark eder miydi ki?
Eğer tek seçim şansımız kılıç ve kalkan arasında oluyorsa bu nasıl seçimdir?
Aslında aynı değiller midir? Hayır, seçimler bizim için tayin edilmiş uzun zaman önce."
Bu zeka açıcı replikler 'Mr. Robot'tan. Ben bu diziyi biraz geç keşfettim ama internetin bedava ortamları sağ olsun, reklamsız, hızlıca birinci sezonu bitirmek üzereyim.
Yerli dizilerin reyting oranları her sezon neden daha da dibe vurdu sanıyorsunuz! İnsanlar 'Mr. Robot' gibi daha kalitelisini paralı bir kanala üye olmadan ya da açık kanallarda reklam bombardımanına tutulmadan internetten izliyorlar.

DİZİDE SİSTEM ELEŞTİRİSİ
Gündüzleri sıradan bir yazılımcıyken geceleri adalet dağıtmak için kötülerin bilgisayarlarını hack'leyen 'Elliot'ın (Rami Malek) öyküsünü anlatıyor. 'Elliot'ın kurbanları çocuk pornosu dağıtan bir kafe zinciri patronu da, kahramanımızın kız arkadaşına kötülük yapan sıradan bir torbacı da olabiliyor. Ama dizi ilerledikçe 'Elliot' daha büyük kötüleri de hedef alıyor.
Milyonlarca insanı kredi kölesi yapan bir bankayı mesela... "Bir adama bir silah verirsen bir bankayı soyabilir.
Ama bir adama bir banka verirsen dünyayı soyabilir." 'Mr. Robot' getirdiği sistem eleştirisiyle 'Fight Club'ı hatırlatıyor. 'Fight Club' insanları köle yapan bankaların, dev borsa şirketlerinin havaya uçurulmasıyla son buluyordu. 'Mr.
Robot' da 'Yüz milyonlarca insanın kredi borçları bir anda sıfırlansa ne olurdu?' sorusuna odaklanıyor. Dizinin en büyük tezatı da bu sistem eleştirisini ABD'nin en büyük dijital TV platformu USA Network'te yapması! Elbette bir diziyle devrim olacak değil ama en azından insanların algısını açıyor, büyük resme odaklanmasını sağlıyor.
Ama başka bir sahnede de devrim rüyasını "İnsanlar her zaman umudumu boşa çıkarmanın bir yolunu buldu" repliğiyle izleyiciyi pesimistliğin dipsiz çukuruna itiyor. 'Mr. Robot'u kaçırmayın derim!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA