Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

IQ testi değil, kültür lazım

Yeni yıldan itibaren ehliyet için aranan şartlar arasında IQ düzeyi de yer alacak. IQ düzeyi 79 ve altı olanlar ehliyet alamayacak. Normal, sağlıklı bir insan IQ testini geçer diye düşünüyorum. Zaten IQ testinden 90-109 puan alanlar 'normal zeka' kabul ediliyor. 80-89 arası 'donuk, normal zeka', 70-79 arası 'sınırda zeka', 50-69 arası ise 'debil' kabul ediliyor.
Asıl soru bu IQ testleri nasıl yapılacak, milyonlarca insana aynı mı yoksa farklı birkaç test mi uygulanacak? Ya IQ testi soruları da çalınırsa? Şaka bir yana; bizim şoförlerin zekadan yana bir sorunu yok, hatta bazı kendini çok zeki, cin sananlar yüzünden trafik ihlalleri ve kazalar yaşanıyor. Elbette bu testin 'normal zekaya' sahip olmayanların ehliyet almasını önlemesi için bir faydası olabilir ama IQ testi trafik kazalarını azaltmaz, sadece ulusça hepimiz IQ puanımızı öğrenmiş olmakla kalırız!
Bizim sürücülerdeki asıl sorun, abartılı bir özgüvene sahip olmaları. Kazalar ve trafik ihlalleri genelde 'Bana bir şey olmaz' özgüveninden ya da hızlı araba kullanıp kendini kanıtlama isteğinden, sinyal vermemek, kırmızı ışıkta geçmek sorumsuzluğundan, kurallara uymama bencilliğinden vs. kaynaklanıyor. Kurallara uymamak, insan hayatına saygı göstermemek ne yazık ki, bazılarının genlerine işlemiş. Bu sorun da uzun yıllar içeresinde trafikte denetimsizliğin ve kültürsüzlüğün getirdiği birikimden kaynaklanıyor. Trafik varken emniyet şeridi kullanıp yakalanmamak bir övünç kaynağı olmamalı ya da yolda makas atmak; bir güç ya da erkeklik göstergesi olmamalı.
Özetle; IQ testinden çok bizim kültür testine ihtiyacımız var! Trafik magandalarını, kurallara uymamayı marifet sananları eleyecek bir teste ihtiyacımız var. Böyle bir test olmayacağına göre; daha çok trafik polisine, daha çok kameraya, daha çok cezaya ihtiyacımız var. Hatta kesilecek cezalarla daha çok trafik polisi için kaynak oluşturulabilir!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA