Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Yarım Porsiyon Aydınlık'ın öyküsü

Akademisyenlerin 'Barış Bildirgesi' adı altında adeta teröre destek verdikleri metinle ilgili tartışmalara; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cem Karaca'nın 'Yarım Porsiyon Aydınlık' şarkısına gönderme yaparak son noktayı koydu galiba: "Cem Karaca bunlar için 'Yarım porsiyon' diyor. Bugün aydın geçinenler çeyrek porsiyon kıymetinde dahi değil, istisnalar kaideyi bozmaz."
Karaca'nın şarkısını bir gazeteci gündeme getirseydi acayip kıskanırdım. Çünkü rahmetli daha 1987'de yazdığı 'Yarım Porsiyon Aydınlık' şarkısıyla, Türkiye'deki genel aydın profilini çizmiş ve yaşadıkları çelişkileri müthiş mizahi bir dille özetlemiş. Hepsi değil elbette ama aydın geçinen üretme kabızı, yaşadığı topluma yabancı birçok entelektüel, akademisyen var bu ülkede.
Peki, Karaca bu şarkıyı neden yazmıştı? Karaca'nın tırnağı kadar solcu olamayacak bazı sözde aydınlar, rahmetliyi çok ama çok üzmüşler. Karaca'nın biyografisinde konuyla ilgili şu bilgiler var: Mart 1980'de Sıkıyönetim Mahkemesi'nde Karaca'nın '1 Mayıs' plağı 'komünizm propagandası' nedeni ile yargılanmaya başladı. Karaca, bu dönemde Avrupa turnesine başlamıştı. 12 Eylül darbesi sonrası Sıkıyönetim Mahkemesi, Karaca'yı yurda çağırdı. Ancak Karaca, Türkiye'ye dönmeyeceğini belirtti ve Alman pasaportu aldı. Ve Karaca, 6 Ocak 1983'te Yılmaz Güney ile aynı gün Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Mallarına el konan şarkıcı, 200 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karaca da mücadelesine ve müzik hayatına Almanya'da devam etti.

ÖZAL'IN ELİNİ ÖPTÜ MÜ?
1985'te Karaca; arkadaşı Mehmet Barı aracılığıyla Başbakan Turgut Özal ile görüşerek, ülkeye geri dönme isteğini bildirdi ve Münih'e gelen Özal ile konuştu. Özal'ın olumlu yanıt vermesi ile hukuki işlemler başlatıldı. Yıl sonunda vatandaşlıktan çıkarılmasına sebep olan davadan beraat etti. Karaca, 29 Haziran 1987'de yurda döndüğü zaman Turgut Özal'ın elini öptüğü iddia edildi ve döneklikle suçlandı. Hem Cem Karaca, hem de Özal Ailesi bu iddianın gerçek olmadığını ısrarla belirttikleri halde, sanatçı yine de 12 Eylül bozgununa sorumlu arayan eski solcuların günah keçisi olmaktan ve dışlanmaktan kurtulamadı.
Bu aydın sapmasını hicvettiği 'Yarım Porsiyon Aydınlık' adlı şarkısında 'Hiçbir şey üretemeden sadece eleştirirsiniz' diyerek kırgınlığını dile getirdi. Bu şarkıyı 1987'de eski arkadaşı Cahit Berkay'la birlikte yaptılar. 'Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar' adlı albümde yer aldı. 'Yarım Porsiyon Aydınlık', aslında 1984'de Almanya'da yayınladığı 'Die Kanaken' albümündeki 'Beim Kaffee' adlı şarkının farklı bir yorumla, yeni Türkçe sözlerle yazılmış halidir. 'Beim Kaffee'; Almanya'daki yabancıların horlanmasını sorguluyordu. 'Yarım Porsiyon Aydınlık'ta ise kendisine 'dönek' diyen aydınlara gerekli cevabı veriyordu Karaca.
Tabii solcular Karaca'yı defterden sildiği için ünlü şarkıcı 80 sonrasında yapımcıların desteğini alamadı. Karaca, o yıllarda yine müthiş şarkılar besteledi ama solculardan yediği veto yüzünden o şarkılar popüler olmadı. Ama o şarkılar yıllar içinde değerini buldu. Bakın bugün akademisyenler tartışmasında bile 'Yarım Porsiyon Aydınlık' şarkısını hatırladık. Sanatçı gerçekten zamansız, hep hatırlanacak bir şarkıyla sözde aydınlara golünü atmış!

İŞTE O ŞARKI
Her zamanki köşenizde
Her zamanki barınızda
Önünüzde viski ve havuç
Ve bir eliniz çenenizde
Kaşınız hafifçe yukarıda
Bakışlarınız ne kadar bilgiç
Hiçbir şey üretemeden
Sadece eleştirirsiniz
Sinemadan siz anlarsınız
Tiyatrodan müzikten
Heykel resim edebiyat
Sorulmalı sizden
Ekmeğin fiyatını bilmezsiniz
Ama ekonomik politika
Karılarınızı döverken siz
Ne kadar bilimselsiniz
Bu yaz yine güneydeydiniz
Bol rakı güneş ve deniz
Her şey bir harikaydı ancak
Yerli halkı beğenmediniz
Burda da, orda da o aynı barlar
Hep o yarım porsiyon aydınlık
Aynı çehreler, aynı laflar
Vallahi hiç değişmemişsiniz

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA