Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

‘IBAN’ esprisi yapanlar neyi anlamadı?

Devletin virüs salgını yüzünden zor duruma düşenler için #bizbizeyeteriz diyerek başlattığı kampanyaya çamur atanlar, 'IBAN' esprileri yapanlar oldu. 'Devlet vatandaştan para istiyor, bunda bir terslik var' diye eleştirenler de oldu!
Öncelikle devlet para toplamıyor, 'Durumu iyi olanlar, iyi olmayanlara destek olsun, biz de aracı olalım' diyor. Yardımlaşmanın nesinde terslik var?
ABD'nin Los Angeles kentinde iki hafta önce bir genç koronavirüs belirtileriyle başvurduğu sağlık ocağından 'sigortası olmadığı' gerekçesiyle geri çevrildi ve hayatını kaybetti.
Halka para dağıtıyor diye örnek gösterilen birçok ülkede özel sağlık sigortası olmayan hastalara bakılmıyor! İspanya'da huzurevlerini boş bırakıp kaçtılar! IBAN esprisi yapanlar, Türkiye'de hastaneden geri çevrilen bir kişi, kaderine terk edilen bir huzurevi gösterebilirler mi?
Yurt dışından Türkiye'ye dönenlerin ilk yaptığı; eğilip toprağı öpmek oluyor!

Rakamlar tersini söylüyor!
Sosyal medyada özellikle muhalif kesime göre; Türkiye, koronavirüs salgınıyla mücadelede başarılı değil. Türkiye ile İtalya'yı karşılaştırıp, iki ülkedeki salgının gelişimi arasında benzerlik kurmaya çalışıyorlar. Onlara göre Türkiye geç kaldı! Oysa bilimsel veriler tam tersini söylüyor! İlk virüs vakaları karşılaştırıldığında; birçok gelişmiş Avrupa ülkesine göre Türkiye'nin daha erken önlem aldığı ortaya çıkıyor. Örneğin seyircisiz futbol oynanma kararı; Türkiye'de ilk vakadan 1 gün sonra alınırken; İtalya'da 33 gün, İspanya'da ise 39 gün sonra alındı. Bar, restoran ve eğlence merkezleri Türkiye'de ilk vakadan dört gün sonra kapatılırken; İtalya'da 41, İspanya'da 33, İngiltere'de 49 gün sonra kapatıldı. Okullar ise Türkiye'de ilk vaka görüldükten 1 gün sonra, İtalya'da 34, İspanya'da 38, İngiltere'de 47 gün sonra kapatıldı. Vaka sayıları her an değişiyor ama dün bu yazıyı yazdığım (13.30) sıralarda dünya genelinde 862 bin 152 koronavirüs vakası tespit edilmişti ve virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı ise 42 bin 398'di.

'ÖLDÜK BİTTİK' BİR DURUM YOK
ABD'de virüs vakası 189 bin 633, ölü sayısı ise 4 bin 81. İtalya'da vaka 105 bin, ölü sayısı 12 bin 428. İspanya'da vaka sayısı 95 bin 923, ölü sayısı 8 bin 464. Almanya'da vaka 71 bin 808, ölü 775... Türkiye'de ise toplam vaka 13 bin 531, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 214'tü! Elbette yarının ne getireceği belli değil ama Türkiye'deki şu anki tablo sosyal medyada kıyameti koparan muhaliflerin dediği gibi kötü değil! Tabii ki önlemlerimizi alacağız, daha çok test yapmalıyız ama ortada öldük bittik diyecek bir durum yok!

Hani kelle paça iyi geliyordu!
Çinli Prof. Dr. Wang Yuguang, Milliyet'e konuştu ve Türk halkına şu tavsiyelerde bulundu: "Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenme, iyi dinlenme, iyi uyku ve paniğe kapılmamak önemli. Çin tıbbına göre Covid-19 virüsünün özelliği 'nemli patojen', bu nedenle beslenme konusunda dana eti, koyun eti ve zor sindirilen yağlı yemekleri daha az yemelisiniz. Bu yemekler 'nemli patojen'e yol açıyor..."

KARATAY'LA KAPIŞSIN
Bu röportajla ilgili okuyucu yorumlarına baktım, genelde yarasa geyiği yapılıyordu: "Sen önce canlı canlı köpek, yarasa, fare yemeyi bırak", "Ne yapalım fare eti daha mı sindirilebilir? Dünyanın başına bela oldunuz!", "Önce bi o yarasayı ağzından çıkar." Hâlbuki tavsiyede bulunan kişi; Çin hükümeti tarafından koronavirüs salgınını araştırmakla özel olarak görevlendirilen, virüse karşı çok etkili bir geleneksel ilaç geliştiren ve SARS ile mücadelenin kahramanlarından olan Profesör Yuguang'dı! Özetle Prof. Dr. Yuguang, koronavirüse karşı kelle-paçanın iyi gelmeyeceğine benzer bir açıklama yaptı. Canan Karatay ile Prof. Yuguang'ı karşı karşıya getiren TV kanalı reyting rekoru kırar!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA