Türkiye'nin en iyi haber sitesi

ESRA TÜZÜN

Akciğer kanserinden koruyan şifalı mönü

* İçinde izotiyosifyaflat bulunan turpların az yenmesi sigara içenlerde kanser riskinin artışını hızlandırıyor.

* Yapılan araştırmalarda; sigara içen ve turp yemeyenlerde kanser riskinin 21 kat arttığı, yiyenlerde ise 1.3 arttığı tespit edildi.

* Pişirme yöntemlerinin akciğer kanseri riskini artırdığı anlaşıldı. buna göre; yüksek yağlı besinlerin ve hatta sebzelerin kuyruk yağı ve domuz yağında pişirilmesi riski artırıyor.

* Kadınlarda kırmızı et tüketiminin, toplam yağ, doymuş yağ, kolesterol ve sigara öyküsünün akciğer kanserini artırdığı; sarı ve yeşil sebzelerin tüketiminin ise riski azalttığı gözlendi.

* Salam, sosis ve tuzlama etler yiyenlerde, bira ve sert içkiler içenlerde akciğer kanseri riskinde anlamlı artış gözlendi.

* Sebze ve meyve tüketiminin artırılmasının DNA hasarını azalttığı bildirildi.

* Beta karotenin akciğer kanserine karşı koruma sağlamadığı, akciğer kanseri riskini artırdığı sonucuna varıldı.

* Sigara akciğer kanseri riskini artırırken; soğan, elma ve greyfurt bu riski azaltıyor.

* Su teresi, akciğer kanserinden korunmada etkilidir.

* Böğürtlen, çilek, kiraz ve üzüm; tütün dumanında bulunan etkiyi yok eder.

* Brokoli ve turbu yoğun tüketenlerde, 10 yıl içinde akciğer kanseri gelişme oranı yüzde 35 düşük bulundu.

* Zerdeçal yani hint safranı; antidepresan ve antioksidandır. Ohio Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma; bu bitkinin normal hücreleri koruduğunu, kanser hücrelerini öldürdüğünü, akciğer, meme, kolon ve deri kanserlerinde etkili olabileceğini gösterdi.

* Bol miktarda lif alımı (günde en az 35 gram) sağlıklı bir bağırsak ortamı sağlar ve kan şekerinin düzenlenmesinde çok etkilidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.