Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Tansiyonu egzersizle kontrol edin

Tansiyonum yükselir korkusuyla spor yapamıyorum. Egzersiz, tansiyonu yükseltir mi? C.B./Tekirdağ
Yüksek tansiyon probleminiz varsa, düzenli egzersizi alışkanlık haline getirmelisiniz. Geçtiğimiz günlerde egzersizin, tansiyon üzerindeki olumlu etkisi bir kez daha kanıtlandı.

SPOR YÜZDE 20 ETKİLİ
Bu konuda yapılan 13 çalışmayı, yani Amerika, Avrupa ve Asya ülkelerinden yaklaşık 150 bin kişiyi tekrar inceleyen araştırmacılar; haftada üç-dört saat egzersiz yapanlarda yüksek tansiyon riskinin yüzde 20 oranında azaldığını gösterdi. Ancak egzersiz yapmaya başlamadan önce mutlaka hekiminize danışmanız gerekiyor.

30-45 DAKİKA YÜRÜYÜN
Öncelikle rahatsızlığınız konusunda takibiniz yapılsın, ilaçlarınız kontrol edilsin. Kademeli olarak şiddet ve süresini arttıracağınız 30-45 dakikalık yürüyüşler faydalı olacaktır. Spor yaparken aşırı ağırlık çalışmalarından kaçınmanız gerektiğini de unutmayın.

YUMURTALIK KANSERİNİN BELİRTİSİ
Ailemde yumurtalık kanseri var. Hangi belirtilere karşı dikkatli olmam lazım? T.F./Kütahya
Yumurtalık kanserinin belirtilerini bilmeniz ve hekiminizin önereceği kontrolleri yaptırmanız; erken teşhis ve tedavi imkanı sağlar. Kanser belirtileri mide-bağırsak şikayetleri ile karışabileceği için dikkatli olun.

İŞTE O BEŞ BELİRTİ
Karında rahatsızlık veya ağrı (doluluk-baskı hissi, kramplar vs.)
Hazımsızlık, gaz, bulantı, iştah kaybı
Bağırsak ve idrar alışkanlıklarında değişim. (Örneğin kabızlık, bağırsakları boşaltma isteği veya sık idrara çıkma)
Aşırı çabuk doyma veya yemek sonrası aşırı şişkinlik hissi.
Özellikle alt sırt veya bacakta ağrı.

KABIZLIK NASIL ÖNLENİR?
Sonbaharda hep kabızlık şikayeti yaşıyorum. Bu durumdan kurtulmak için ne yapmalıyım? Ş.E./Kars
Mevsim geçişlerinde, özellikle kış aylarına girerken beslenme alışkanlıkları ve egzersiz düzeni değişir. Mutlaka mevsiminde taze sebze-meyveleri tüketin. Sularını değil, meyvenin kendisini tercih edin. Havalar serinlese de açık/kapalı alanda yürüyüşlerinize devam edin. Sabah kahvaltıdan önce 15 dakika hafif karın egzersizleri yapın. Tam tahıllı ve bol lifli gıdalar tüketin. Bol su için. Psyllium gibi lif desteklerini hekime danışarak ve bol su ile alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA