Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Kilo konusu hafife alınamaz

Akrabalarım 16 yaşındaki oğlumun kilolu olduğunu söylüyor. Ben aynı fikirde değilim. Oğlumun obez olup olmadığını nasıl anlayabilirim? F.H./Sinop
Çocukluk ve ergenlik dönemindeki kilo sorunları, çoğunlukla ailelerin tutumundan kaynaklanmaktadır. Sağlıklı beslenme ile egzersiz alışkanlıklarına yönlendirebilmek ve kilo sorununu çocukla konuşmak; çocuk-ergen psikolojisini etkiler.

OBJEKTİF OLUN
Yanlış diyetler ve spor programları; çocuklarda ya da ergenlerde sağlıksız besin takviyelerinin kullanımı ve anoreksiya-bulimia gibi sorunlara neden olabilir. Kilo problemini abartmak da, hafife almak da tehlikelidir. Yayınlanan bir araştırmaya göre; ebeveynlerin yüzde 50'sinin obez çocuklarını zayıf gibi algıladığı görüldü. Bu yüzden çocuğunuz olduğunda objektif davranmanız güç olabilir. Bu nedenle çocuğunuzdaki kilo sorununa daha dikkatle yaklaşıp bir uzmandan özel beslenme, egzersiz yöntemlerini ve psikolojik yaklaşımları öğrenin.

ŞEKER KALP İÇİN TEHLİKELİ
Çay ve kahvedeki şekeri azalttım. Ancak gazlı içeceklere zaafım var. Bir zararı olur mu? E.Ö./Adana
Amerika'da son 25 yılın verilerini tekrar inceleyen yeni bir çalışma; şekerli gıdaların tehlikelerine dikkati çekti. Günlük yarım bardak şekerli içeceğin, kalp hastalığı riskini yüzde 30 artırdığı ortaya çıktı. Şekerli ve gazlı içeceklerin yanı sıra tahıllı ve sütlü tatlılar, meyve suları ve atıştırmalık şekerler de kalp için büyük tehdit oluşturuyor. Bu nedenle tüm beslenmenizdeki ekstra şeker yükünü azaltmalısınız.

HAMİLELİK İNME RİSKİ YARATABİLİR
Annem ve anneannem felç geçirdi. Bir kadın olarak hangi risklere dikka etmem gerekiyor? M.S./Ağrı
Amerikan Kalp Birliği ve Amerikan İnme Birliği, sadece kadınlara yönelik inme önerileri yayınladı. Bu önerilerden en göze çarpanı, hamilelik döneminde yaşanan yüksek tansiyon. Hamilelikte yüksek tansiyon sorunu yaşayan kadınlarda inme riski tam iki kat yükseliyor. Hamilelik sonrası tansiyon normale dönse de inme riski düşmüyor. Doğum kontrol hapı ve diğer hormon tedavilerini alan kadınların da, felç konusunda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Düzenli egzersiz yaparak, sigaradan uzak durarak, sağlıklı bir kilo aralığında kalarak riskinizi düşürebilirsiniz. Ayrıca yüksek tansiyon-şeker-kolesterol gibi sorunlara karşı da dikkatli olun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA