Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Fenalık hissi tehlikelidir

"Sağlıklı yaşam için her akşamüstü dışarıda yürüyüş yapmaya çalışıyorum ancak bir süre sonra fenalık hissi geliyor. Ne yapmalıyım?" H.S./Adana

Sıcak havalarda vücudun ısı dengesini denetleyen mekanizmalar yavaşlar. Vücut sıcaklığı, tehlikeli derecede artabilir. Aşırı sıcak ve kalabalık ortamlarda uzun süre kalanlarda ve yeterli sıvı almayanlarda ise bu risk daha da artar.

SOĞUK KOMPRES
Gündüz saatlerinde, güneşin altında uzun süre vakit geçirmekten kaçınmalısınız. Sporu sabah veya akşam saatlerinde yapın. Eğer baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, kas krampları, mide rahatsızlığı ve ateş gibi belirtiler yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden yardım isteyin. Doktora gidene kadar geçen sürede ise hemen serin ve gölge bir yere geçin. Yere uzanın ve vücunuza (özellikle el bileği, boyun, koltukaltı ve kasıklara) soğuk kompres uygulayın.

SICAĞI SEVMEYEN BEŞ SORUN
"Hava bana sürekli aşırı sıcak gibi geliyor, sıcağa tahammülüm yok. Bu neden olur?" A.R./Samsun


Yaz aylarında özellikle nemli günlerde sıcağa tahammülsüzlük oluşması beklenen bir durumdur. Böyle zamanlarda bol su içmeye, serin-gölge bir ortamda bulunmaya özen göstermelisiniz. Ancak bazı sağlık sorunları da sıcağa tahammülsüzlük yaratabilir. İşte en sık görülen beş neden: 1. Menopoz 2. Hipertiroidi 3. Panik atak 4. Aşırı kafein tüketimi 5. Terlemeyi yavaşlatan ilaçlar

YAZ YORGUNLUĞU NEDEN OLUR?
"Kendimi yaz aylarında aşırı yorgun hissediyorum. Bu sorundan nasıl kurtulabilirim?" K.O./Balıkesir


Sıcak günlerde vücudunuzdan eksilen su ve elektrolitler yorgunluğun ana sebeplerinden biridir. Yaz sıcaklarında besleyici öğeleri ve su içeriği yüksek gıdaları tüketmeye çalışın. Günde en az sekiz bardak su için ve öğle saatlerinde dışarı çıkmayın. Aşırı klimalı ortamlar vücuttaki suyu azaltıp bağışıklığı düşürebilir. Sıcaklara bağlı olarak gece uyku bölünmeleri de yorgunluğa neden olabilir. Gece serin bir ortamda uyumaya gayret edin.

DEMİR EKSİKLİĞİ
B12 ve demir eksikliğinde, tiroid, kalp-karaciğer ve böbrek sorunlarında da yorgunluk sorunu görülebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA